DO-Cember: Write goals

NB. Dit artikel is een dag later geplaatst dan toegezegd ivm ziekte. Excuus hiervoor!

In de artikelen ‘You’ en ‘Draw up a balance‘ heb je jezelf, jouw omgeving en het afgelopen jaar geanalyseerd. In dit artikel gaan we het hebben over het stellen van doelen.

Misschien heb je op basis van de analyse al een aantal dingen waarvan je bij voorbaat al denkt: dat zou ik graag anders willen of zien. Misschien heb je zelfs dingen die je níet meer zou willen en waarmee je wilt stoppen. Dit is al een goed uitgangspunt.

 1. Zet alle punten eens op een rijtje vanuit ‘You’ (als je hieraan mee hebt gedaan), waarvan je denkt dat je hier iets in zou kunnen/ willen/ moeten veranderen. Dit kan best wel een lange lijst zijn. Dat is op dit moment ook helemaal prima.
 2. Misschien heb jij wel persoonlijke doelen/ wensen/ dromen die nog niet naar voren gekomen zijn in jouw analyse: voeg ze toe aan de lijst. Als ze wél bij een van de onderwerpen uit de analyses horen, schrijf ze dan dáárbij. Gaat het om echt iets anders, zet ze dan onderaan de lijst.
 3. Schrijf achter alle punten van jouw lijst, acties, dingen, gebeurtenissen, etc. die een positieve bijdrage zouden kunnen leveren om dát onderwerp te verbeteren/ veranderen. Klinkt misschien wat vaag. Maar bijvoorbeeld: als jij hebt geconstateerd dat je meer aandacht wil besteden aan het volgen van je passies. Dan zou je daar kunnen neerzetten:
  1. de passies die hebt (bijvoorbeeld ‘tekenen/ schilderen’ en het ‘opzetten van een kinderkleding winkel’)
  2. en vervolgens hoe je dit een belangrijkere positie kunt geven in je leven: Waarom ben je nu onvoldoende je passie aan het volgen? Heb je een gebrek aan tijd, of maak je geen tijd. Of heb je andere drempels waardoor je het niet doet?  Misschien vind je het moeilijk? En wat dan precies? Wat kun je doen om die drempels weg te halen? Kun je het onderverdelen in kleine stapjes?
 4. Kortom: stel je zelf vragen!
 5. Kies een kleur en gebruik deze kleur om de onderwerpen te onderstrepen die het liefste wilt (belangrijkste onderwerpen, met je hart gekozen)
 6. Kies een andere kleur uit en gebruik deze om te onderstrepen welke onderwerpen je zelf eigenlijk vindt dat je die op moet pakken, omdat je weet dat dit goed is voor jou. (Gekozen vanuit je ‘hoofd’. Soms zijn dit onderwerpen die je wat voor je uit schuift, omdat ze misschien niet zo lekker voelen, of moeilijk zijn, of heel veel acties vragen.)
 7. Werk de onderwerpen die je een kleur hebt gegeven verder uit naar doelen en acties: Doelen kun je zo SMART mogelijk beschrijven (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel Realistisch, Tijdgebonden. Wanneer je hier niet bekend mee bent: Google gerust er is heel veel over te vinden.) Wat zou je hierin willen bereiken? Wanneer ben je tevreden? Wat zou je kunnen doen om te zorgen dat je je ontwikkelt op dat onderwerp? Welke stappen zou je kunnen nemen? Wat zou je kunnen doen?
 8. Sommige wensen en doelen kosten geld. Veel doelen kosten tijd. Zet eurotekens bij de doelen die (veel) geld kosten en een klokje bij doelen die veel tijd kosten.
 9. Denk na over de doelen met een euroteken. Kun je hier oplossingen voor bedenken? Zou je bijvoorbeeld met je werkgever kunnen praten over het financieren van die ene cursus die graag zou willen doen? Of kun je de workshop die je wilt volgen misschien aan jezelf cadeau geven, op voorwaarde dat je een moeilijk doel hebt behaald (als een beloning). Kun je sommige dingen voor sparen of als cadeau vragen voor je verjaardag?
 10. Heb jij veel klokjes geschreven? Misschien heb je grote doelen die een langere tijd kosten en kun je deze in kleinere stapjes uitwerken. Misschien zit jouw programma heel vol en ben je al een bezig-bijtje. Wat kan helpen is om een week overzicht te maken van alle dagen. Wat zijn de vaste dingen per week (werken, slapen, schoonmaken, boodschappen etc) en welke ruimte heb je dan nog over? Kun je een vast moment per week zoeken om aan je doelen te werken? Zit je s avonds wel eens op de bank naar de TV te staren terwijl je het niet eens leuk vindt wat je ziet? Hoe kun je ruimte creëren?
 11. Bepaal vanuit jouw overzicht welke lange termijn doelen je gaan nastreven (Dit zijn doelen die je bijvoorbeeld pas over 2 of 5 jaar gerealiseerd wil hebben, en uiteraard alleen benoemen wannéér je deze hebt) en welke doelen je voor 2018 gaat stellen. Maak hierbij keuzes, geen 10 doelen, maar de belangrijkste doelen, voor jou. Hou hierbij rekening dat je doelen niet te groot moeten zijn. Er kunnen altijd gebeurtenissen zijn in het jaar die veel van je zullen vragen (leuke of misschien minder leuke):  bouw marges in. Stel niet te grote doelen, wees reëel! Je moet het gevoel hebben dat jouw doelen haalbaar zijn. Zijn je doelen te groot, maak ze dan kleiner of trek er meer tijd voor uit dan 1 jaar.

Wat je nu hebt gedaan is het maken van een keuze op welke doelen jij je komend jaar wilt richten. Waarbij je na gedacht hebt over de grootte van het doel, prioriteiten stellen, en je beschikbare tijd en geld. Slaap er gerust nog een paar nachtjes over. Zit je op het goede spoor? Is dit wat goed is voor jou? En wil je dit ook écht?

Het volgende artikel in deze serie is op vrijdag 22-12 en heet: ‘Create a future’ wat ingaat op planning en beloning.

 
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.