boekrecensie: Helweek

Klinkt best heftig ‘Helweek’.  Toen ik het boek voor de eerste keer in de winkel zag liggen, dacht ik dat het een spannende thriller zou zijn. Maar het boek ligt in de lijn van een 365dagenproject, een 30daychallenge en wanneer je alles nog meer comprimeert kom je ‘ongeveer’ uit op een Helweek. Al is dit wel enigszins gechargeerd: de Helweek is wel meer dan dat!

Erik Bertrand Larssen is dé mental coach van Noorwegen, het mooie land waar mijn broer toevallig ook woont. In 1992 zat hij in het leger en deed mee met een Helweek: een echte fysieke overlevingsweek waaruit moest blijken waar hij fysiek en metaal toe in staat was. Met een promotie tot gevolg. In het boek beschrijft hij deze week en wat dit met hem deed. Welke bergen hij heeft verzet, fysiek, zeker. Maar vooral mentaal. En welke beloning en voldoening zijn leger-Helweek hem uiteindelijk heeft gebracht.

Deze Helweek bood inspiratie om de Helweek te ontwikkelen voor jou en mij. Een week die start op maandagochtend om 05.00 uur en eindigt op zondagavond om 22:00 uur. Een week met vroeg opstaan, extra uren werken en veel stof tot nadenken. Klusjes afmaken die steeds blijven liggen. Doelen te realiseren die te weinig aandacht hebben gekregen.

Het boek geeft een overzicht van redenen waarom het goed is om jezelf een Helweek op te leggen en te doen. En ik moet zeggen: ik word er wel enthousiast van!

Voor de uitvoer van de Helweek heeft hij regels opgesteld waar je je aan moet committeren, en elke dag staat in het teken van een thema:

 • Maandag: Vaste gewoontes
 • Dinsdag: Modus en focus
 • Woensdag: Timemanagement
 • Donderdag: Buiten je comfortzone
 • Vrijdag: Rust en Herstel
 • Zaterdag: Innerlijke Dialoog
 • Zondag: Plaats je leven in perspectief

In elk hoofdstuk vind je voldoende informatie om de dag in te vullen, op een manier die aansluit bij de genoemde onderwerpen.

Resumerend

Ik vind het een interessant en uitdagend boek. Ook het ‘making memories’- gehalte en het feit dat je aandacht geeft aan het opruimen van die klusjes die je altijd maar uitstelt, vind ik mooi. Daarnaast is het boek écht gericht op gedragsverandering.

Het boek daagt zeker uit om zelf een Helweek te gaan doen. Ik heb wel nog steeds twijfels omdat het me heftig lijkt, zeker naast werk en een gezin. In mijn persoonlijke proces om te komen tot doelen voor het komende jaar, ga ik zeker kijken of de Helweek een optie kan zijn om te gebruiken. Maar ik moet nog bedenken hoé dat gaat passen tussen alle andere dingen. Iets met prioriteiten, en of ik het aandurf om deze methode in te zetten. Of om er een vakantieweek voor op te offeren. Maar ik ga m zeker meenemen in het grotere plaatje en daarmee de keus te maken.

Algemene info:

 • Helweek- 7 dagen die je leven veranderen
 • Erik Bertrand Larssen
 • Uitgeverij boom/nelissen
 • 2013 (NL 2014)
 • ISBN: 978024403264
 • www.helweek.nl

 
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

1 reactie

 1. Espiratie zegt

  Gewoon doen het heeft mij heel veel goeds gebracht

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.