DO-cember: Create a future

In navolging op de artikelen You, Draw up a balance en Write goals, gaan we vandaag doelen vaststellen en nadenken over de uitvoering. Dit is het laatste artikel in deze serie.

Wanneer je mee hebt gedaan met alle onderwerpen, dan heb je nu een aantal doelen op papier staan. Deze heb je gemaakt vanuit een analyse over jezelf en je omgeving. Deze doelen heb je getoetst aan je beschikbare tijd (en wellicht kleiner gemaakt/ uitgespreid over een langere periode) en gewogen t.o.v. je beschikbare budget. Je hebt er ook nog een paar dagen over nagedacht.

Misschien heb je er ondertussen al naar gekeken, maar plaats jouw conclusies over 2017 (Draw up a balance) nog even over je doelen. Zijn ze écht passend? Is dit wat je wilt en aankunt? Geeft het voldoende uitdaging? Schaaf nog een beetje bij, indien je dit nodig vindt.

Besluit voor jezelf dat DIT is wat je gaat doen in 2018.

Gefeliciteerd! Jouw doelen heb je nu vastgesteld! Dit noemen ze goede voornemens, maar het zijn wel voornemens waar je goed over na gedacht hebt!

Goede voornemens

Goede Voornemens! Het is tegenwoordig bijna een vies woord. “je houdt ze toch nooit vol” of “je kunt toch altijd verbeteringen in je leven aanbrengen, dat hoeft toch niet met oud en nieuw?”

Vorig jaar waren de meest genoemde goede voornemens (bron: RTL-nieuws):

  1. Meer bewegen (28%)
  2. Afvallen (25%) en minder druk maken (ook 25%)
  3. Meer sparen (20%)
  4. Minder snoepen en snacken (18%)

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 3 op de 10 mensen hun goede voornemens volhouden (bron). Dat is niet veel. Ik kan me voorstellen dat dit niet echt motiverend werkt. Maar jij kunt wél van die volhouders zijn!

Quest meldt o.a. het volgende:

  • Voldoende slaap zorgt ervoor dat je je goede voornemens beter kunt volhouden.
  • Bij mannen helpt het wanneer hun doelen realistisch en concreet zijn.
  • Vrouwen hebben aanmoediging nodig van hun omgeving.
  • Wanneer je het 3 maanden weet vol te houden, gaat het je waarschijnlijk lukken.

Volhouden van je doelen

Hieronder gaan we in op manieren die kunnen bijdragen aan het volhouden van jouw doelen.

  1. Motivatie

Door de analyse die je hebt gedaan is het waarschijnlijk voor jou makkelijk om aan te geven waarom je jouw doelen wilt bereiken. Deze reden(en) zijn belangrijk om goed voor jezelf te weten en is jouw motor, jouw motivatie. Wanneer je het moeilijk hebt om door te zetten. Wanneer dingen tegen zitten of wanneer er heftige dingen gebeuren in jouw jaar: Blijf bij je motivatie, maar wees ook lief voor jezelf en reëel. Jouw motivatie kan steeds weer opnieuw jouw drijvende kracht zijn om niet bij pakken neer te zitten, maar om door te zetten. Ook als het even niet is gelukt. Je kunt opnieuw oppakken en verder gaan.

2. Planning

Hoe meer SMART je jouw doelen hebt geformuleerd (Write goals) hoe makkelijker het is om ze te verdelen in de tijd. Kijk of je kunt bepalen waar je elk kwartaal ongeveer wilt staan (per 1 april, 1 juli, 1 oktober). Op 1 januari 2019 heb je je einddoel behaald. Vanuit je kwartaal doelen ga je maand doelen stellen en zo weet je hoe je moet beginnen. Hoe uitgebreid je dit uitwerkt is helemaal afhankelijk van jezelf. Wat is werkbaar voor jou? Voor mij zijn bijvoorbeeld ‘steekwoorden’ vaak al genoeg.

Gebruik je agenda of koop een planner. Tegenwoordig zijn er steeds meer planners te koop, die ruimte bieden voor taken, financiën, doelen, ideeën etc.  Bijvoorbeeld  de Zakenmam agenda of essentia living planner en als je zelf Googled, kom je er vast een tegen die bij jou past!

3. (Geheugen)steuntjes

Bedenk van te voren hoe je jezelf steun kunt geven. Gebruik je agenda of planner en schrijf deze vol met geheugensteuntjes. Waarbij het erom gaat, dat je het elke keer weer tegen komt en je er dus steeds opnieuw aan denkt. Overal kom je het tegen. In je agenda/ planner, maar ook bijvoorbeeld op het prikbord op de WC, op de (binnenkant van de) deur van je kantoor, sticky-notes óp je bureau en als herinneringen op je telefoon. Ik zou zeggen: nu meteen regelen voor het hele jaar! Hou jezelf in contact met je doelen.

Daarnaast: Bedenk wie je gaat inschakelen als hulplijnen. Vrienden/ familie die af weten van jouw doelen. Die je mag bellen als het even niet lukt en je bijvoorbeeld advies nodig hebt. Mensen die je steunen. Ook nu al regelen!

4. Beloning

Wat kun je jezelf geven als beloningen tussendoor? Wat gun jij jezelf wanneer je bepaalde (maand of kwartaal)doelen  hebt bereikt? Je kunt hierbij denken aan daadwerkelijke cadeautjes voor jezelf, maar ook aan iets wat ontspant (dagje Sauna of wandeling langs het strand). Of wellicht iets wat bijdraagt aan een volgende stap voor jouw doelen. Dit kunnen dingen zijn die geld kosten, maar ook dingen waar je niets voor hoeft te betalen. Het kunnen ‘extraatjes’ zijn, maar ook dingen die ‘normaal gesproken’ jezelf ook gunt en leuk/ fijn vindt om te hebben of te doen. Alleen ‘verdien’ je deze nu pas, wanneer je een bepaald doel hebt behaald.

5. Stok achter de deur

Hoe kun je voor jouw doelen ‘een stok achter de deur’ creëren? Sommige mensen doen een 365dagenproject als stok achter de deur.

Het helpt om erover te communiceren op Social Media. Dat mensen weten waar je mee bezig bent. De druk van andere mensen die meelezen, geeft een extra duw om vol te houden en door te zetten. Maar ook kunnen zij je steun geven.

Er zijn ook andere manieren van een stok achter de deur, ook met een minder ‘openbaar’ karakter. Zo kun je je aansluiten bij een groep soort-/ lotgenoten of kan een coach (op jouw gebied) jouw helpen.

Tot slot

Dit was het laatste artikel in deze reeks. Ik hoop dat de artikelen hebben bijgedragen aan het maken van mooie nieuwe doelen voor 2018, die goed zijn voor jou!!

Do-cember is nog niet helemaal afgelopen. Jullie hebben nog een paar artikelen tegoed.

365dagenproject.nl gaat over verandering, verbetering en het stellen van doelen. Maar 365dagenproject is ook een site waar je met al je creativiteit terecht kunt! Daarom een stukje verborgen creativiteit:

2017-11-28-20-17-432017-12-01-16-26-012017-12-05-19-20-192017-12-17-13-15-09

Or…

Do-Cember logo (4)

 

Kortom: DO you draw, write or create?

Voel je welkom op www.365dagenproject.nl. Als bezoeker of als deelnemer.

Met als passie “verbetering en verandering”, of vanuit creativiteit!

 

 




0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.