Het Tollens monument in Rotterdam # 5.183 van 365

Dit meer dan manshoge beeld staat in een stadspark in Rotterdam. Vlakbij het Erasmusziekenhuis.

Het marmeren beeld stelt Hendrik Tollens voor. Hij was een Nederlandse dichter en toneelschrijver die leefde van 1780 tot 1856. Hij was de grootste dichter in die tijd en ontving diverse prijzen voor zijn werk. Het gewone volk was dol op zijn gedichten. Hij omschreef wat zei voelden.

Het beeld is in 1860 gemaakt door Jan Stracké ( 1817- 1891), een Duitse beeldhouwer. Hij woonde sinds 1848 in Rotterdam.

Na de dood van Tollens werd er een landelijk comité opgericht om een monument voor de dichter te ontwerpen. Koning Willem III onthulde het standbeeld in 1860, begeleid door 260 muzikanten en zangers en ze eindigden met het volkslied van Tollens.  Dat lied was zeer nationalistisch met teksten als “van vreemde smetten vrij”. De muziek is gecomponeerd door Johann Wilms, een Duitse musicus.  Tussen 1817 en 1933 was het ons landelijke volkslied.  Het was een omstreden lied. Het oude Wilhelmus bleef populair en werd steeds populairder. Voornamelijk op aandringen van koningin Wilhelmina is in 1932 het “Wien Neêrlands bloed” van Tollens vervangen door het Wilhelmus.

Vroeger werd het beeld van Tollens ingepakt voor de winter, maar sinds 1961 is het beeld geïmpregneerd, zodat het nu alle jaargetijden meegaat

Ik had nog nooit van Tollens gehoord. Eigenlijk best wel erg.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik een detailpixel van het beeld.

Groetjes Kuh Wak




1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.