De witte non in Leeuwarden # 5.190 van 365

Dit woonhuis heet de witte non en dat maakte mij enorm nieuwsgierig.

De naam witte non verwijst naar een kloosterorde uit 1507. In 1522 kwam er een dominicanessenklooster in Leeuwarden.  Het huis “de witte non” maakte vroeger deel uit van hun kloostercomplex.  Tussen 1530 en 1580 was naast het huis een kloostertje van de Dominicanessen (ook wel bekend als Witte Nonnen) gevestigd. Het kloostercomplex  bestond o.a. uit een zusterhuis, een kapel, een ziekenzaal, een bakkerij, een brouwerij en een spinnerij. De 23 zusters die in 1580 nog in het klooster aanwezig waren ontvingen een pensioen van de stad. In dat jaar hield de kloosterorde op te bestaan in Leeuwarden.

De witte non is in opdracht van Stadherstel Leeuwarden gerestaureerd door Adema architectenbureau met locaties in Dokkum en Groningen.

Het is sinds 1967 een rijksmonument.

Groetjes Kuh Wak
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.