Keimpemastins in Leeuwarden # 5.191 van 365

De watte? Ik hoor het u denken.

Het huis is al in het begin van de 14e eeuw gebouwd en  is het oudste huis van Leeuwarden. Van oorsprong was het huis eigendom van de adellijke familie van Keimpema.
Een stins is Fries voor stenen huis. Van oorsprong was een stins een stenen toren bij een landhuis. De meeste stinsen zijn in de 19e eeuw afgebroken vanwege de hoge onderhoudskosten

Het huis is later de pastoriewoning geweest van de Mariakerk. Die kerk is in de 18e eeuw gesloopt, na de reformatie. Het huis werd een school, later een armenhuis, een pakhuis en nog weer later een woonhuis. In 1980 werd het huis grondig gerestaureerd. Het resultaat ziet u op de pixel.

Dit huis staat aan de Grote Kerkstraat in Leeuwarden. Die straat staat vol met mooie gebouwen. De meeste zijn een rijksmonument. Dit woonhuis is dat sinds augustus 1977. Op www.facebook.com.eendkuhwak plaats ik er nog wat pixels van.

Groetjes Kuh Wak

 
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.