De Joodse school in Leeuwarden # 5.192 van 365

Toen ik in Leeuwarden was, viel dit mooie gebouw mij direct op. Later zag ik pas dat het een Joods gebouw was, een school. Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de school.

De basisschool is in 1886 gebouwd naar een ontwerp van de architect Herman Rudolf Stoett.  Vroeger stond er een kerk op dit terrein. Dat werd gesloopt. Er kwam een nonnenklooster voor de witte nonnen voor in de plaats. Over hen heb ik een paar dagen geleden geschreven.

De Joodse kinderen gingen in de 19e eeuw vooral naar particuliere scholen. De armste kinderen gingen naar een gemeentelijke school. Vanwege een wetswijziging in 1857 stopte het gesubsidieerde onderwijs aan bijzondere scholen. Dat zijn alle scholen die niet openbaar zijn. Alle leerlingen die eerst naar een Christelijke of Joodse school gingen werden verdeeld over de openbare scholen. Geloofsonderwijs vond vanaf toen plaats buiten de school.

In 1885 kocht de Joodse gemeenschap een stuk grond en liet daar een basisschool op bouwen. De totale kosten waren ruim 17.000 gulden. De school is tot 1943 in gebruik geweest. Toen waren er  steeds minder leerlingen en werd de school gesloten.

Sindsdien zaten er al diverse bedrijven in de school. Momenteel zitten de groepen 7 en 8 van de jenaplanschool “Oldenije” in het gebouw.

Sinds 2001 is het gebouw een rijksmonument.

Groetjes Kuh Wak
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.