#9 Daarom Nu!


EMDR….

Gisteren lag ik al heel vroeg in bed. Dacht eigenlijk dat ik er wel weer tegen kon, niets is minder waar.  Na mijn ziekenhuis opname in December ben ik.nog lang niet de oude. Had gedacht dat het sneller zou gaan. Nee dus… Na een slechte nacht toch redelijk vroeg opgestaan. Opstaan …. theetje drinken… dan pas kan ik zeggen hoe ik me voel. Redelijk dus….. nadat manlief was vertrokken, de kattenbakken schoongemaakt.  Dat is voor mij erg veel en vermoeiend om er 4 achter elkaar te doen. Gelukt….. met tussen pauzes…👍

Fiets gepakt want had vandaag mij  eerste afspraak bij een psychologe die ook EMDR therapie doet. Deze vorm van therapie heb ik paar keer gehad bij Adelante en heeft me meer gedaan en gebracht dan ik had gedacht. Kreeg dan ook mee dat het voor mij goed zou zijn om ermee verder te gaan. Vandaag een intake gesprek gehad. Krijg nu een vragenlijst toe gestuurd en aan de hand daarvan kijken of het gaat lukken. Ik weet dat het heel zwaar gaat worden maar ik wil dit doen.

De volgende uitleg over EMDR heb ik van de site  www.emdr.nl  gehaald.

 

 

Wat is EMDR?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode.

Waarvoor is EMDR bedoeld?

Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in het leven van mensen. Een groot deel van de getroffenen ‘verwerkt’ deze ervaringen op eigen kracht. Bij anderen ontwikkelen zich psychische klachten. Vaak gaat het om herinneringen aan de schokkende gebeurtenis die zich blijven opdringen, waaronder angstwekkende beelden (herbelevingen, flashbacks) en nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties. Men spreekt dan meestal van een ‘posttraumatische stress-stoornis’ (PTSS). EMDR is bedoeld voor de behandeling van mensen met PTSS en andere traumagerelateerde angstklachten. Dit zijn klachten die zijn ontstaan als direct gevolg van een concrete, akelige gebeurtenis, waarbij het denken eraan nog steeds een emotionele reactie oproept.

Werkt EMDR?

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van EMDR. Uit de resultaten blijkt dat cliënten goed op EMDR reageren. EMDR is een kortdurende geprotocolleerde therapievorm. Als het gaat om een trauma na een éénmalige ingrijpende gebeurtenis, dan zijn mensen vaak al na enkele zittingen in staat om hun dagelijkse bezigheden weer op te pakken. Bij mensen die langdurig trauma hebben meegemaakt en bij complexere problematiek duurt de behandeling langer.

Hoe weet je of EMDR kan worden toegepast?

In het begin van de EMDR-therapie zal er uitgebreid aandacht worden besteed aan de oorzaak en achtergrond van de klachten. Daarnaast wordt er een taxatie gemaakt van een aantal individuele kenmerken, waaronder de persoonlijke draagkracht en de last die men van de klachten ondervindt. Hieruit zal blijken of een gerichte traumabehandeling op dat moment nodig is, en of daarvoor EMDR kan worden gebruikt.

 

Maandag 15 Januari 2018

 

 

 
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.