De bunker van Seyss-Inqart in Apeldoorn # 5.217 van 365

Ik heb u een paar jaar geleden al eens verteld over de bunker van Seyss-Inqart ( beter bekend als 6 en een 1/4) in Apeldoorn. Vandaag laat ik u de bunker zien zoals het nog niet eerder te zien was.

Seyss-Inqart ( 1892 – 1046) was een Oostenrijkse jurist en nazi. Gedurende de 2e wereldoorlog werd hij steeds extremer in zijn nazi zijn. Hij is onder meer verantwoordelijk voor de deportatie van 100.000 Joden.  6 en een 1/4 behoorde tot de 22 grootste oorlogsmisdadigers uit die tijd. Na de oorlog werd hij ter dood veroordeeld en dit werd ook uitgevoerd. Tijdens de oorlog woonde hij in Den Haag en later in Beekbergen ( gemeente Apeldoorn).

De bunker ligt aan de Loolaan en is verborgen geweest onder een dikke laag grond met daarop gras en klimop. Het witte huis dat u daar ook zit was ook van Seyss-Inqart. Hij gebruikte het als buitenhuis en vanuit het huis was hij zo in de veilige bunker. Vanuit de bunker had hij rechtstreeks contact met Hitler.

De bunker is al een hele tijd buiten gebruik en gesloten voor publiek. Jaren werd er niks gedaan met de bunker, behalve dan een jaarlijkse inspectie. Daarbij bleek dat het dak van de bunker lek was en dat er steeds meer water in de bunker kwam te staan. Afgelopen jaar was er eindelijk geld om de bunker waterdicht te maken en zo te behouden voor de toekomst. Een discussiepunt was ook of het wel verstandig was om een Duitse bunker van de nazi’s te willen behouden. Zou het geen vereeringspunt worden voor de huidige nazi’s? Gelukkig won het gezonde verstand en is de bunker hersteld. Momenteel word onderzocht of het mogelijk is om de bunker open te stellen voor scholen en bij bijvoorbeeld de open monumentendagen. Mijn Jacky is er als kind ook in geweest. Het is een kleine bunker die bestaat uit een lange gang met een paar kamertjes. Op de muren zijn tekeningen te zien die na de oorlog zijn aangebracht door Nederlanders.

Sinds 2000 is de bunker een rijksmonument. Op https://www.youtube.com/watch?v=tASH6dK2w0A is de bunker van binnen te zien.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de bunker.

Groetjes Kuh Wak
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.