Kantoor van het Rijksarchief in Den Haag # 5.517 van 365

Ik ben nu al 2 x in Den Haag geweest en ik heb nog steeds maar een heel klein beetje van al het moois daar gezien. Ik laat u de komende tijd genieten van Den Haag.

Vandaag begin ik met dit rijksmonument. Het is gebouwd tussen 1985 en 1903 naar een ontwerp van de architect J. van Lokhorst. Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van het gebouw.

Het gebouw is het kantoor van het rijksarchief geweest.  Dat is in 1802 opgericht. In de depots van het rijksarchief ligt meer dan 110 kilometer aan papieren ( en gelukkig komt er ook steeds meer digitaal) van bijna 1000 jaar geschiedenis van Nederland. De archieven bevatten veel tekst, maar ook zijn er foto’s en landkaarten.  Er is van alles te vinden over bijvoorbeeld de VOC, de slavernijgeschiedenis, de emigratie naar Canada, allerlei  militaire correspondentie, alle stukken van alle ministeries, het (onder)trouwregister en dergelijke. Elke provincie heeft vanaf de 19e eeuw zijn eigen rijksarchief. Het archief van Zuid-Holland is in het nationaal archief opgenomen. Alle rijksarchieven samen vormen het algemeen rijksarchief. Elk archief heeft een eigen archivaris en daarmee een eigen kantoor. Tot 1968 was elk rijksarchief zelfstandig. Daarna werd de rijksarchiefdienst ingesteld, een overkoepelend orgaan.

Op http://www.gahetna.nl/collectie/afbeeldingen/kaartencollectie zijn de digitaal beschikbare landkaarten te zien.

Op http://www.gahetna.nl/collectie/afbeeldingen/fotocollectie is er digitale fotocollectie te bekijken.

Het Nationaal archief zit in een ander gebouw. dan waar ik mee op de pixel ben geweest.  Het is te bezoeken op Prins Willem-Alexanderhof 20. Dat is vlakbij het Centraal station. Ik moet er maar eens heen. Er schijnt niet zoveel bezoek te komen. Momenteel is er een tentoonstelling over de VOC. Toegang is gratis met de museumjaarkaart.

Groetjes Kuh Wak.




0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.