Wapen van Den Haag # 5.237 van 365

Vandaag een fleurige pixel. Ik sta naast de Haagse Reiguhr/reiger/ooievaar. Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik een pixel van de mooie ooievaar alleen.

Het wapenschild van Den Haag is van goud met daarop een rustende ooievaar die op 1 poot staat en een zwarte paling in de bek heeft. Soms wordt het schild gedragen door 2 gouden leeuwen. Dan staat er ook een kroon boven het schild.

Waarom staat er een ooievaar op het wapen van Den Haag? Helemaal zeker is dat niet, maar men dacht vroeger dat de ooievaar geluk bracht. Op Haagse prenten uit de 16e eeuw zijn al afbeeldingen van ooievaars te zien. Een ander motief om de ooievaar in het wapen van Den Haag op te nemen is het gebruik van ooievaars op de vismarkten in het centrum van de stad.  De ooievaars werden gekortwiekt (konden daardoor niet wegvliegen)  en hielden de vismarkten schoon. Ook kwamen er veel wilde ooievaars voor in Den Haag.

Tot 1813 stond de ooievaar steeds anders op het wapenschild. Soms op 2 poten, soms op een grasveldje. Vanaf de 17e eeuw staat de ooievaar op 1 poot.

In 1813 werd het wapenschild met ooievaar officieel het stadswapen van Den Haag, Koning Napoleon zorgde hiervoor. Vanaf 1814, toen Nederland een koninkrijk werd, moest elke stad een wapen hebben. 3 jaar later kwam er een iets ander wapen, zonder gras. Na een paar andere kleine aanpassingen is het wapen nu zoals u op de steen kan zien waar ik mee op de pixel ben gegaan.

Het logo van de gemeente Den Haag is sinds 2012 het wapenschild met 2 gouden leeuwen en kroon erboven. Onder het wapenschild staat de wapenspreuk “Vrede en recht”. Dit verwijst ook naar de diverse (internationale) rechtbanken  in Den Haag. En naar de wereldvredesconferenties die in de stad werden gehouden. De 1e al in 1899.

Waarom een ooievaar in Den Haag reiger wordt genoemd, maar dan in dialect is niet geheel duidelijk geworden. Vermoedelijk omdat beide vogels lange poten hebben ( hé dat is een straat in Den Haag). Wie het weet, mag het zeggen.

Groetjes Kuh Wak.
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.