Het oude stadhuis van Den Haag # 5.239 van 365

Vandaag kan ik u alweer een mooi gebouw uit Den Haag laten zien. Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van het gebouw.

Het stadhuis is in 1564 gebouwd.  In de 16e en de 18e eeuw zijn er nog een 2e gebouw en een toren bijgekomen. Dat het stadhuis wel iets wegheeft van een kasteel klopt. Vlak voor de bouw van het stadhuis stond er een kasteel op deze plek. Het kasteel was van de heren van Brederode. Zij waren zeer invloedrijk. Door een mogelijke betrokkenheid bij een moord werden ze door Graaf Aalbrecht uit hun kasteel gezet. Het kasteel werd toen tot 1560 het dorpshuis van het dorp Haagambacht. Daarna kwam er dus nieuwbouw op dezelfde plek. Het geld voor deze nieuwbouw kwam uit het potje dat bestemd was voor de bouw van stadsmuren. Dit is dus de reden dat Den Haag geen stadsmuren heeft gehad.

Onder het stadhuis zijn de kelders van het oude kasteel en dorpshuis bewaard gebleven. Er werd een gevangencel en een opslag voor (belasting) geld in gemaakt. De oude rechtszaal is nog grotendeels intact. In de kelders zit tegenwoordig horeca

Sinds 23 november 2011 worden de klokken in de toren weer geluid, in principe vier keer per dag, om 9:00 en 18:00 uur om het begin en einde van de werkdag aan te geven en om 12:00 en 13:00 uur om het begin en einde van de pauze aan te geven. De oudste klok is ouder dan het torentje. De klok werd gemaakt in 1493 en was dus al ruim 70 jaar oud voordat hij in het raadhuis werd geplaatst. Aangenomen wordt dat de klok al dienstdeed in het voormalige dorpshuis. De klok daaronder werd door de Duitsers meegenomen, er hangt nu een kopie.

Na de komst van het nieuwe stadhuis van Den Haag (1995) wordt het oude gebouw alleen nog gebruikt voor huwelijken en de kinderen van koning Willem-Alexander en koningin Maxima zijn hier in het geboorteregister ingeschreven.

Uiteraard is het oude stadhuis een rijksmonument. Via https://www.haagshistorischmuseum.nl/rondleidingen-door-het-oude-stadhuis kunt u een rondleiding krijgen door het gebouw.

Groetjes Kuh Wak
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.