De grote kerk in Den Haag # 5.240 van 365

Vanwege de grootte van de kerk plaats ik meer pixels op www.facebook.com/eendkuhwak. Daar kunt u ook pixels van de binnen kant van de kerk zien. Bijzonder was dat uit het gesprek met de dominee bleek dat hij ook dominee in Apeldoorn is geweest.

De grote kerk in Den haag wordt ook wel Sint Jakobskerk genoemd, naar Jakobus de Meerdere 1 van de apostelen van Jezus. Hij is beter bekend onder de naam Santiago.

De kerk is 1 van de oudste gebouwen uit Den Haag. Het is gebouwd tussen de 14e en de 16e eeuw. Telkens een stukje. In de 13e eeuw stond er een houten kerk op deze plek. De 1e omschrijving van een stenen kerk komt uit 1337. In 1424 is de, ruim 92 meter hoge, toren afgebouwd.

In 1539 werd de kerk getroffen door een grote brand. Na een inzamelingsactie onder het volk, kwam er genoeg geld voor een restauratie. Een aantal hoogwaardigheidsbekleders schonken de kerk 14 gebrandschilderde ramen. 2 daarvan zijn er nu nog steeds.

Oorspronkelijk had de kerk 12 kapellen. Na de reformatie bleven er 3 over. Die bestaan nu nog steeds.  Na de reformatie werd de kerk eigendom van de gereformeerde kerk.

In de loop der eeuwen was er tegen de buitenkant van de kerk een onoverzichtelijk geheel van kapellen, schuren en woningen gebouwd. Op verzoek van het Haagse gemeentebestuur werden ze in de jaren vijftig van de negentiende eeuw afgebroken en in 1858 verrezen daarvoor in de plaats 27 armenhuisjes in een eenvoudige bouwstijl die beter bij elkaar paste dan al die verschillende gebouwen. Deze huisjes zijn rond 1918 weer gesloopt en de kerk werd daarna aangepast door de architect Cuypers.

Sinds 1982 wordt de kerk niet meer gebruikt voor de zondagse diensten. Nu zijn er vooral culturele evenementen in het gebouw. En is de kerk regelmatig open voor bezoekers.

De toren van de kerk heeft 4 luidklokken en een carillon van 51 klokken het carillon bestaat sinds de bouw van de toren. Toen waren er 10 klokjes die gingen spelen vlak voor de grote klokken de tijd gingen slaan. Tijdens de 2e wereldoorlog is het carillon in gebruik gebleven. De Duitsers gebruikte het ter ontspanning. In 2015-2016 is het carillon gerestaureerd.

In 2009 werd er archeologisch onderzoek gedaan rond de kerk. Er kwamen stenen muren uit de begintijd van de kerk tevoorschijn.

De grote kerk is sinds 1967 een rijksmonument.

Op https://grotekerkdenhaag.nl/ is alles te lezen over het gebruik van de kerk.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.