Kasteel Wijchen # 5.262 van 365

Op de pixel ziet u een heel klein stukje van het kasteel dat in Wijchen staat. Voor meer pixels verwijs ik u door naar www.facebook.com/eendkuhwak.

Het kasteel van Wijchen wordt in 1392 voor het eerst in schriftelijke bronnen vermeld.  Er zijn veel families die in het kasteel hebben gewoond. Denk aan namen als van Galen, Batenburg, Bronkhorst en van Nassau. Door de familie Bronkhorst is er aan het eind van de 16e eeuw een nieuw kasteel gebouwd. De bouw werd voltooid onder de familie van Nassau ( jawel, ze zijn familie van Willem van Oranje). In 1771 werd baron d’Osy eigenaar van het kasteel. Het kasteel bleef vervolgens 200 jaar in het bezit van zijn familie.

In 1096 brandde het kasteel vrijwel geheel af. Het kasteel was net eigendom van de familie de Kempenear. Zij lieten de architect Ludewig het kasteel volledig herbouwen. In de crisisjaren moet de familie van het kasteel af. Op initiatief van de burgemeester heeft de gemeente Wijchen toen het kasteel gekocht voor de som van fl. 32.000,-. Het statige slot is sindsdien Kasteel/Raadhuis en alle Wijchenaren zijn eigenaar.

In de jaren 90 van de vorige eeuw is het kasteel volledig gerestaureerd.

Sinds 1996 biedt het kasteel onderdak aan Museum Kasteel Wijchen en de raad- en trouwzalen van de gemeente Wijchen. Ik was van plan om het kasteel in te gaan. Helaas kwam Sinterklaas bij zijn intocht van 2017 in het land op hetzelfde idee. Ik ga nog een keer terug.

Op http://www.museumwijchen.nl/ is alle praktische informatie over het museum te vinden.

Sinds 1971 is het kasteel een rijksmonument.  Het kasteel is 23 bij 24 meter groot. Er zit een slotgracht omheen, met ophaalbrug. Daar ben ik mee op de pixel gegaan. De muren van het kasteel zijn tussen de 80 en 160 cm dik.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.