IJspaleis in Den Haag # 5.265 van 365

Ik heb u al eerder mooie dingen uit Den Haag laten zien. Laats was ik er weer om nog meer moois te pixelen.

Ik begin met het ijspaleis. Het is een bijnaam voor het “nieuwe” stadhuis van Den Haag. Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van het gebouw. Waarom het gebouw zo genoemd wordt, laat ik op de pixel zien. Bij een heldere hemel valt het nog meer op.

Het ijspaleis staat aan het Spui. Het gebouw is niet alleen van de buitenkant erg groot, het heeft ook het grootste en hoogste atrium van Nederland. Op https://www.denhaag.nl/nl/bestuur-en-organisatie/gemeentelijke-organisatie/atrium-city-hall-geeft-ruimte-aan-ideeen.htm kunt u daar een pixel van bekijken. In dat atrium worden vaak evenementen georganiseerd door een speciaal hiervoor opgerichte stichting. Het atrium is 4500 m2 groot. Hier zijn de gemeentelijke balies te vinden, zoals de receptie, burgerzaken, sociale zaken en stadsdeelkantoor centrum.

De architect van het ijspaleis heet Richard Meier ( Amerika, 1934).  Zijn ontwerpen  hebben een strakke vormgeving en ze zijn wit,  het symbool van helderheid, zuiverheid en perfectie. De mensen in de gebouwen geven kleur aan het gebouw.  Meier won de internationaal uitgeschreven wedstrijd voor het ontwerp van het Haagse stadhuis.

Het ijspaleis is tussen 1990 en 1995 gebouwd. De totale vloeroppervlakte is 131.000 m2. De bouwkosten bedroegen ongeveer 215 miljoen euro.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.