De nieuwe kerk in Den Haag # 5.266 van 365

Nieuwe kerk? Ik hoor het u denken.

De Nieuwe Kerk werd in 1649-1656 gebouwd nadat de Grote kerk te klein ( ik kan het niet anders omschrijven) was geworden. Die grote kerk heb ik al beschreven voor u. Op https://www.365dagenproject.nl/2018/03/11/grote-kerk-haag-5-240-365/ kunt u dat verhaal lezen.

De Nieuwe kerk staat aan het Spui en is ontworpen en gebouwd door architect en meestertimmerman Pieter Noorwits ( 1612 – 1669). Dat was vernieuwend, door de plattegrond van twee achtzijdige delen die met elkaar verbonden werden door een iets smaller deel. De hoge, elkaar doorsnijdende kappen, zouden slechts gaan steunen op de zijmuren. Dragende steunbalken zijn er niet. Deze dakconstructie heeft nooit problemen gegeven. Na de oplevering van de kerk werd Noorwits beloond met de eervolle en betaalde functie van koster van de kerk.

De toren op de kerk is 52 meter hoog en heeft 2 luidklokken.

De van oorsprong Nederlands hervormde kerk werd in 1967 aan de eredienst onttrokken.

Na een lange restauratie is het gebouw in 1976 heropend als concertzaal.

Sinds 1967 is het gebouw een rijksmonument. De Nieuwe Kerk behoort ook tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten. Als je daarop staat ben je echt belangrijk als gebouw.

Vanaf 2012 zijn er weer kerkdiensten in het gebouw. Redeemer is een internationale kerk omdat ze zo het internationale karakter van Den Haag goed hoopt te vertegenwoordigen, maar vooral om op die manier God’s liefde voor alle landen te benadrukken.  De diensten zijn elke zondag tussen 10.00 uur en 11.30 uur.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de kerk.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.