Grote kerk in Blokzijl # 5.289 van 365

Blokzijl ligt in de buurt van Vollenhove. Als ik in Vollenhove klaar ben, laat ik u meer van Blokzijl zien. Ik begin alvast met de ker, want de kerken van Vollenhove heeft u al gezien.

De grote kerk in Blokzijl staat ingeklemd tussen allemaal huizen en aan de voor en achterkant zijn smalle straatjes. Het gebouw is daardoor niet in zijn geheel te pixelen. Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van de kerk.

De grote kerk is al in 1609 in gebruik genomen. Wie de kerk heeft ontworpen is onbekend, Het is een van de 1e protestantse kerkjes van Nederland.  De 1e vorm van de kerk was een zaaltje. De kerk was echter al snel te klein en er werden aan alle kanten vleugels bijgebouwd.

Sinds 1966 is de kerk een rijksmonument.

Tussen 1995 tot 1999 werd de kerk gerestaureerd en geschikt gemaakt voor culturele activiteiten als concerten.

Elke 1e, 3e en 4e zondag van de maand is er om 10.o00 uur een dienst in de kerk. De andere zondagen gaan de kerkgangers naar het nabij gelegen Scheerwolde.

Op https://www.youtube.com/watch?v=ATQrplZAw6c is de binnenkant van de kerk te zien.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.