Havezate Marxveld in Vollenhove # 5.290 van 365

Huize Marxveld staat in het historische centrum van Vollenhove.

De geschreven geschiedenis van Marxveld begint rond het begin van de 16e eeuw.  In 1501 komt de eigenaar ( dhr Sloet) van het huis voor op een lijst van Vollenhovenaren die in het bezit zijn van brandladders. Niet onbelangrijk in die tijd van houten huizen. In 1521 trouwt dhr Stoet en wordt het huis weer genoend in een gemeentelijke akte. Na het hebben gehad van meerdere eigenaren wordt het huis in 1637 ingrijpend verbouwd. Er komt een verdieping op en een echt dak. Ook wordt de gevel aangepakt. Het gebruik van schelpmotieven boven de vensters doet vermoeden de nieuwe eigenaar ( ook uit de familie Sloet) zich bij de renovatie heeft laten inspireren door het juist gereedgekomen nieuwe raadhuis uit 1621. Daar ga ik u later meer over vertellen.

Een havezate is een grote boerderij met land eromheen. Vaak was het woonhuis beschermt tegen invallen door bijvoorbeeld een slotgracht of een muur. In de 17e eeuw moest je een havezate hebben om ridder te  kunnen worden.  Een havezate  is typisch voor de provincies Overijssel en Drenthe. Ook rondom Zutphen zijn nog havezates te vinden.

Het huis bleef in handen van de familie Sloet. Zij hebben een grote bijdrage geleverd aan de welvaart in Vollenhove. Zo stichtten zij de stroopfabriek Tilvoorde tegenover het huis Marxveld en zorgden ze voor een tramverbinding met Zwolle.

In 1972 stierf de laatste bewoner van het huis. Huize marxveld kwam leeg te staan en raakte in verval. Gelukkig verkocht de familie het pand in 1982 aan de gemeente. Zij restaureerde het huis en gingen er een kantoor in vestigen. Toen eht kantoor niet meer nodig was, is huize marxveld verkocht aan een particulier, die er een woonhuis van heeft gemaakt. Achter het huis ligt een grote historische tuin. Ommuurd met een hoge muur en afgesloten met hekken. Het is nog wel openbaar toegankelijk, maar vanwege vandalisme angst alleen overdag en slechts via 1 ingang. Aan de tuin ligt ook de Mariakerk. Daar heb ik u al over verteld. Ik zal op www.facebook.com/eendkuhwak nog de link en wat pixels plaatsen van de tuin.

Marxveld is een rijksmonument.

Groetjes Kuh Wak
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.