Oude of Pelgrimvaderskerk in Delfshaven # 5.312 van 365

De kerk is een beetje lastig te pixelen, omdat het aan een smalle straat staat met daarnaast een gracht. Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de kerk. Ook van binnen.

Deze kerk is erg geliefd bij Amerikaanse toeristen. Busladingen vol komen ze hier naartoe. Over het waarom gaat dit verhaal.

De kerk is als Sint-Antoniuskapel gebouwd in 1417. Na de reformatie kwam de kerk in protestantse handen terecht. In 1620 hielden de Pilgrims fathers hun allerlaatste kerkdienst in deze kerk. Na de dienst vertrokken ze met de boot naar Amerika. Een replica van de boot ( de Mayflower) is in de kerk te bezichtigen.

De Pilgrimfathers waren van oorsprong Engelsen. Zij kwamen in de 17e eeuw naar nederland, omdat zij zich niet thuis voelden bij de Engelse kerk.  Ze kwamen in Leiden en Amsterdam terecht. Uiteindelijk gingen ze met het schip Goodwell terug naar Engeland. Daar kwamen meer gelovigen bij de pelgrimFathers uit Nederland. Samen gingen ze in de Mayflower naar Amerika. De Pelgrim Fathers worden gezien als de (mede)stichters van het huidige Amerika. Hun dankdienst voor de eerste oogst in hun nieuwe vaderland is in Amerika uitgegroeid tot de jaarlijkse Thanksgiving Day.

In 1761 kreeg de kerk de gevel zoals u die op de pixel kunt zien. In 1958 en in 1998 is de kerk grondig gerestaureerd. De kerk is eigendom van de Stichting Oude Hollandse Kerken.  Zij zijn in 1975 opgericht met als doel monumentale kerken in Noord- en Zuid-Holland te behouden. Op http://www.oudehollandsekerken.nl/ kunt u meer lezen over deze stichting. Om geld te verdienen voor het onderhoud van de kerk wordt het gebouw verhuurd voor allerlei activiteiten zoals muziek, tentoonstellingen, vergaderingen, feesten, cursussen ed.

De  Hervormde Gemeente Delfshaven is de gebruiker van de kerk.   De wekelijkse kerkdiensten zijn op de zondagochtend tussen 10.00 en 11.30 uur en op de zondagmiddag tussen 17.00 en 18.30 uur. Op http://www.pelgrimvaderskerk.nl/ kunt u meer lezen over hen.

Enthousiaste vrijwilligers van de eerder genoemde stichting houden de kerk elke zaterdag en zondag van 12.00 uur tot 16.00 uur open voor bezoekers. Ik was daar 1 van.

Sinds 1973 is de kerk een rijksmonument.

Groetjes Kuh Wak

 
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.