Rivier de Dommel in Eindhoven # 5.313 van 365

Ik vertel niet vaak over rivieren, maar deze is toch best wel bijzonder.  Gewoon omdat het heel pixelgeniek is.  Maar ook omdat deze rivier heel belangrijk is geweest voor Eindhoven. Ik plaats meer pixels van De Dommel op www.facebook.com/eendkuhwak.

Van oudsher is de rivier verbonden met Eindhoven. De oude stad kreeg er haar drinkwater van en het water werd gebruikt voor de was en de schoonmaak van het huis. Verder was de stadsgracht rondom Eindhoven afhankelijk van deze rivier voor haar vulling. Daardoor was de Dommel van levensbelang voor de verdediging van de stad Eindhoven in tijden van nood.

Uiteindelijk voedde de rivier ook de 20 watermolens die langs de oever stonden. Met die watermolens werd graan gemalen, olie uit koolzaad geperst en er werd run uit eikenschors gemaakt. Dat laatste was een belangrijke grondstof voor de leerlooierijen. Ook de textielfabrieken maakten gebruik van de watermolens langs de Dommel. De watermolens dreven veel machines in de textielfabrieken aan.

Door de steeds verdere industrialisatie en het verdwijnen van de textielfabrieken naar de zogenaamde lage lonen landen, werd de Dommel steeds minder belangrijk. Het geheel werd smerig en raakte steeds meer vervallen.  Gelukkig grepen het waterschap de Dommel, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Eindhoven in. Door het project “Dommel door Eindhoven” wordt de rivier weer in ere hersteld. En dat is fijn, want de Dommel stroomt 17 kilometer lang door Eindhoven. Als eerste werd de bodem schoongemaakt en uitgebaggerd. Nu kan de rivier gaan fungeren als Ecologische Verbindingszone. Dat betekent het aanplanten van bepaalde soorten bomen en heesters, de aanleg van poelen en het vlakker maken van de oevers. Ook bruggen en stuwen worden aangepast, bijvoorbeeld door de bouw van faunatunnels of vistrappen, om ze voor dieren passeerbaar te maken.

DeDommel heeft haar oorsprong in België en stroomt uiteindelijk vlak voorbij Den Bosch in de Maas. De totale lengte van de rivier is 120 kilometer. Jaarlijks wordt er 420 miljoen kubieke meter regenwater van het hele gebied afgevoerd naar de Maas. Helaas wordt er ook nog 90 miljoen kubieke meter afvalwater van bevolking en industrie afgevoerd via deze rivier.

Waar de naam de Dommel vandaan komt is niet bekend.

Groetjes Kuh Wak

 
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.