Van Abbemuseum in Eindhoven # 5.314 van 365

In Eindhoven staat dit mooie gebouw,  In het gebouw zit het van Abbemuseum. Het museum voor moderne munst is in 1933 gebouwd naar een ontwerp van architect A.J. Kropholler (1882-1973) en is in 1936 geopend.  De oprichter van het museum is Henri van Abbe ( 1880 – 1940), een Nederlandse ondernemer. Hij had sinds 1908 een sigarenfabriek in Eindhoven.  Voor de liefhebbers, de Karel 1 sigaren werden er gemaakt. Er kwamen meerdere sigarenfabrieken in Eindhoven en in 1940 werkten er omgeveer 2500 arbeiders. Omstreeks 1970 werd het bedrijf overgenomen en een paar jaar later verdween ook de naam van Abbe.

Gelukkig voor de naam was Henri van Abbe een liefhebber van moderne kunst. Hierdoor is de naam toch behouden gebleven voor Eindhoven.  Want om zijn grote privecollectie aan kunst ten toon te kunnen stellen, werd het museum gebouwd.  Het museum werd later geschonken aan de gemeente Eindhoven,. Die kreeg ook een geldbedrag om nieuwe kunst aan te kopen.

Bij de trap voor de ingang staan twee beelden van paarden. Deze zijn gemaakt door John Rädecker ( 1885 – 1956), een Nederlandse beeldhouwer en schilder. Hij is ook de maker van het Nationaal Monument op de Dam.

Van binnen is het oude deel van het museum ook erg mooi.

Op  h ttps://vanabbemuseum.nl/kunt u alles lezen over de collectie en de tentoonstellingen in het museum. Bijzonder zijn de schilderijen van Picasso, Kadinsky en Mondriaan.

Sinds 1997 is het gebouw een rijksmonument. Direct daarna werd het gebouw grondig gerestaureerd en er kwam een grote uitbouw aan de achterkant. In 2003 werd het nieuwe museum geopend door ( toen nog ) koningin Beatrix. De nieuwbouw was niet onomstreden. De burgers van Eindhoven waren bang dat het oude deel van het museum niet meer zichtbaar zou zijn na de verbouwing. Gelukkig is het zover niet gekomen.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van het museum.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.