Joodse begraafplaats in Eindhoven # 5.315 van 365

Ik laat niet vaak begraafplaatsen zien vanwege de privacy van de mensen die daar liggen, maar ik vind ze wel erg mooi. Vandaag laat ik u een bijzondere begraafplaat zien,

Het is 1 van de 2 Joodse begraafplaatsen in Eindhoven.  Deze ligt in woonwijk de Woensel, direct naast het station Eindhoven Strijp-S.  Helaas kon ik niet op de begraafplaats zelf komen.

Tot 1772 was het voor Joden verboden om  in Eindhoven te wonen. Ze mochten er ook niet logeren. Stadhouder Willem V maakte hier een eind aan, maar pas in 1796 hadden de Joden dezlefde rechten als de rest van de inwoners van Eindhoven. De begraafplaats waar ik mee op de pixel ben geweest lag vroeger dan ook niet in Eindhoven. Dat was toen niet mogelijk geweest.

De Joden in Eindhoven waren aanvankelijk werkzaam als slagers, veehandelaars, winkeliers en venters.  Ze waren niet rijk. Rond 1900 speelde een aantal Joodse families, waaronder de stoffenfabrikant Elias, een belangrijke rol spelen in de industriële ontwikkeling van de stad.  In de dertiger jaren van de vorige eeuw  nam Eindhoven een groot aantal vluchtelingen uit Duitsland op, waaronder veel kinderen. In 1938 was de joodse gemeente van Eindhoven de grootste van Noord-Brabant. In de eerste oorlogsjaren nam haar omvang nog aanzienlijk. Bij de Philipsfabrieken was een speciale joodse afdeling ingericht, waarheen ook joodse werknemers van Philips van elders werden overgeplaatst.  De eerste deportaties vonden in augustus 1942 plaats. Aanvankelijk bleven de joodse werknemers van Philips gespaard; in augustus 1943 werden zij overgebracht naar het kamp Vught, om vandaar begin 1944 naar Auschwitz gedeporteerd te worden. Van de totale joodse bevolking van Eindhoven heeft iets meer dan de helft de oorlog overleefd.

De muur rond de begraafplaats is in 1910 gebouwd. Op de begraafplaats staat een kapel en een metaheerhuis. Dat is een mooie naam voor lijkenhuis.   Het metaheerhuis is bedoeld voor het ritueel reinigen van overledenen. Bij deze reiniging wordt het lichaam geheel afgedekt met een laken terwijl er kommen warm water over uitgegoten worden. Slechts een beperkte groep speciaal aangestelde mensen is bij het reinigingsritueel betrokken. Voor de begraving wordt in het metaheerhuis een lijkrede uitgesproken. Daarna volgt de begrafenis.

Sinds 2002 is de begraafplaats  een rijksmonument.

Er zijn 330 graven op de begraafplaats. De oudste graven dateren uit de eerste helft van de 19e eeuw. Tot 1945 werden de graven aangeduid met nummerpaaltjes voorzien van Hebreeuwse karakters. De meeste graven hebben natuurstenen zerken.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.