Vleeshal in Haarlem # 5.319 van 365

Haarlem heeft veel mooie gebouwen. Vandaag krijgt u de vleeshal te zien. Op www.facebook.com/eendkuhwak  plaats ik meer pixels van de vleeshal.

De vleeshal is in 1602 en 1603 gebouwd door de stadsbouwmeester Lieven de Key. Het gebouw bestaat voornamelijk uit zandsteen. Het heeft een aantal ossen- en schapenkoppen als versiering. Eerst stond er een kleinere vleeshal op deze plek  maar die werd door de groei van de bevolking van Haarlem te klein. Vlees verkopen vanuit kramen voor de oude vleeshal was geen succes. Er was in die tijd geen koeling en de vleeswaren bedorf snel.

In de vleeshal waren meerdere slagers ( vleeshouwers) die hun waren verkochten. Handig voor de consument, want die had veel keus en handig voor de controleurs, want alle slagers waren in 1 gebouw. De slagers betaalden huur voor hun standplaats. Dit was ongeveer 16 gulden per jaar.

De vleeshal is in gebruik geweest tot in de 1e helft van de 19e eeuw. Daarna werd het een opslagplaats voor spullen van het in Haarlem gelegerde garnizoen.

Na 1885 werd het rijksarchief in de vleeshal gevestigd. Daarna werd het een depot van de stadsbibliotheek.

In de 2e wereldoorlog was het een voedseldistributiepunt.

Na de oorlog is het een tentoonstellingsruimte geworden.

Sinds 1969 is het een rijkmonument.

Sinds kort hoort het gebouw bij het Frans Halsmuseum. Ik ga er nog een keer naartoe. Dan krijgt u ook pixels van de binnenkant te zien.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.