De Botanische tuin in Utrecht # 5.324 van 365

Aan de rand van Utrecht, vlabij de Uithof en het academische ziekenhuis ligt een hele grote tuin. Daar ben ik afgelopen dinsdag heen gegaan. Vanwege de grootte van de tuin hebben we 1/3 niet bezocht. Daar ga ik later dit jaar heen. Als het herfst is, want dan is de tuin weer heel anders mooi dan nu.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van mijn bezoek aan de tuin,

Van oudsher zijn botanische tuinen bedoelt voor onderwijs en het bedrijven van de wetenschap. Dat geldt voor de tuin in Utrecht ook.  Maar een botanische tuin zorgt er ook voor dat bedreigde plantsoorten in stand worden gehouden. De 3e functie van de botanische tuin is om al die mooie planten aan het publiek te laten zien. De meeste tuinen zijn dan ook te bezoeken.

De Universiteit van Utrecht werd opgericht in 1636. Reeds drie jaar later kreeg de universiteit een eigen botanische tuin. Die werd toen nog Hortus Botanicus genoemd.  In die tijd stonden er vooral planten in die een medicinale werking hadden. In 1723 verhuisde de tuin naar een andere plek in het centrum van Utrecht. Daar bleef de tuin tot de universiteit utrecht verhuisde naar de Uithof, aan de rand van de stad. Daar was ook Fort Hoofddijk, een onderdeel van de Hollandse waterlinie. Op mijn facebookpagina laat ik er een pixel van zien.

De Botanische tuin in Utrecht is vanaf 1 maart tot 1 december te bezoeken. Ook met de museumjaarkaart. Op de plek van de oude Hortus is nu http://www.universiteitsmuseum.nl/ gevestigd, inclusief tuin. Ik ga daar later nog op bezoek.

Op https://www.uu.nl/botanischetuinen kunt u alles lezen over de tuin.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.