Sint Bonifatiuskerk in Leeuwarden # 5.325 van 365

In het mooie Leeuwarden staat dit best wel uitbindige kerkgebouw. In het katholieke Limbuirg zou deze kerk ook gepast hebben.

De sint Bonifatiuskerk is vernoemd naar de heilige Bonifatius. Die leefde omstreeks 650 na Christus en hij was een belangijke missionaris. Hij reisde veel om mensen tot het christelijk geloof te bekeren. Hij is ook bisschop geweest. Door zijn missionariswerk kwam Bonifatius in Friesland terecht. Daar had hij het moelijk om zieltjes te winnen. Uiteindelijk is hij bij Dokkum vermoord door de voorchristelijke Friezen, omdat hij hun eikenheiligdommen had verbrand en daarmee door dreigde te gaan tot er geen heilige eik meer over was. Bonifatius pleegde hiermee heiligschennis en werd gedood.

De kerk werd tussen 1882 en 1884 gebouwd. De architect was de beroemde Pierre Cuypers ( 1827 – 1921). Hij ontwierp meer dan 100 kerken, waarvan er ongeveer 70 werden gebouwd. Daarnaast ontwierp Cuypers kapellen en kloosters en restaureerde hij tientallen oude kerken, waarbij de restauratie vaak samenging met een uitbreiding en/of metamorfose in Cuypers’ stijl.

Toen de kerk werd gebouwd bestond er een kans dat Leeuwarden bisschopszetel ( de bisschop van het bisdom zou dan in Leeuwarden komen wonen) zou worden. Met het oog daarop werd de kerk groter en mooier dan anders het geval was geweest. Ook werd er een groot paleis  bij de kerk gebouwd. De bisschopszetel  ging echter naar Groningen. Het  paleis werd ingericht als ziekenhuis.

De toren is met 85 m de hoogste kerktoren in Friesland. De toren wordt beheert door http://www.stichtingbonifatiustoren.nl/. Zij geven rondleidingen en de toren is te beklimmen. Ook wordt de kerk verhuurt. Dit alles om geld bijeen te krijgen voor het onderhoud van de toren (en de kerk).

In 1938 werd, ter gelegenheid van het zilveren priesterjubileum van dhr Holtman,  op het plein voor de kerk een beeld van Jezus geplaatst, gemaakt door Wim Harzing. U kunt het beeld goed zien op de pixel bij dit verhaal. Wim Harzing ( 1898 – 1978) was  een Nederlandse beeldhouwer. Het beeld is van zandsteen en is door de parochianen geschonken aan de kerk.

Eind jaren 1960 werd deze kerk bedreigd met sluiting  en sloop. Gelukkig werd de kerk  een rijskmonument en kwam er geld voor een restauratie en een doorstart.

De kerk is sinds 1976 een rijksmonument.

De kerk maakt deel uit van de sint Vitusparochie. Op http://www.stichtingbonifatiustoren.nl/ is meer te lezen over de parochie.

De zondagse diensten zijn wekelijks om 11.00 uur.

Omdat de kerk zo groot is en is omringd door huizen was het lastig pixelen. Ik plaats op www.facebook.com/eendkuhwak meer pixels van de kerk.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.