Hoofdpostkantoor in Leeuwarden # 5.327 van 365

Vandaag laat ik u weer een prachtig gebouw zien. Vroeger was het een postkantoor. Die worden tegenwoordig steeds schaarser, vandaar dat er nu een hotel en congrescentrum in het pand zitten,

Het oude postkantoor is in  het begin van de 20e eeuw gebouwd. De rijksbouwmeester Peeters  heeft het gebouw ontworpen.  Een rijksbouwmeester was iemand die in dinest was van eht ministerie van Binnenlandse zaken. Hij moest er voor zorgen dat de steden er mooi uitzagen. Niet alleen dat er mooie gebouwen waren, maar dat het geheel mooi was. Rijksbouwmeesters bestaan nog steeds.  Dhr Peeters volgde zijn opleiding bij de architect Cuypers. Zijn officiële taak werd het ontwerpen van post- en telegraafkantoren, waaraan sinds de invoering van de Postwet in 1870 een grote behoefte bestond.  Hij ontwierp echter ook het gebouw van het ministerie van justitie in Den Haag. Daar zal ik pixels van plaatsen op mijn facebookpagina. In Apeldoorn was hij tijdens de 1e wereldoorlog betrokken bij de restauratie van paleis het Loo en dan speciaal van de Koninklijke stallen.

Het postkantoor in Leeuwarden  staat op de plek waar vroeger het klooster van de Minderbroeders stond, oftewel de Fransciscanen.  De resten werden verwerkt in het ontwerp van het postkantoor. In 1903 werd het gebouw in gebruik genomen. In de jaren vijftig bleek het gebouw te klein en was uitbreiding noodzakelijk.

In 2003 kwam er het PostPlaza congrescentrum in en in 2008 ook nog een hotel. Op https://www.post-plaza.nl/nl/fotogalerij-post-plaza.html kunt u wat pixels zien van de binnekant van het gebouw.

Het oude postkantoor is een rijksmonument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van dit gebouw.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.