Mata Hari # 5.328 van 365

In Leeuwarden kwam ik dit schaars geklede beeld van Mata Hari tegen.   Achter het beeld was het oude huis van Mata Hari, maar dat is in 2013  door brand verwoest.

Mata Hari (Margaretha Geertruida Zelle) werd in Leeuwarden (op het adres Kelders 33) geboren op 7 augustus 1876. Vanwege de liefde kwam ze rond 1900 in Nederlands- Indië terecht.  Daar begon ze met dansen en daar nam ze haar naam Mata Hari aan.  Een paar jaar later liep het huwelijk op de klippen en kwam Mata Hari weer naar Europa. Ze danste eerst vooral in Parijs, maar later door heel Europa. In de 1e wereldoorlog gingen er allerlei geruchten rond over Mata hari. Ook dacht men dat ze een spion was. Ze verkeerde graag in de hogere ( al dan niet politieke en militaire )  kringen en er werd gezegd dat ze veel zou doen voor geld.  Ze vertelde zelf in een aa tal intervieuws dat ze een geheim agente was. Het is onbekend of dit ook echt zo was, maaer de gercuhtenstroom was voldoende  voor de Fransen.  Zij beschuldifgden Mata Hari van spionage. Ze werd gevangen genomen en  in Frankrijk geëxecuteerd op 15 oktober 1917.

Later werd het doodvonnis heftig bekritiseerd. Ook uit Nederland kwamen protesten. Mede doordat de publiciteit over Mata Hari en haar tragische einde ook na 1917 doorging heeft Mata Hari’s naam over de hele wereld bekendheid gekregen. In de jaren 70 van de vorige eeuw bewezen Duitse documenten dat zij wel degelijk ingeschakeld was geweest ten behoeve van de Duitse spionagedienst. Ze had alleen nooit echt belangrijek informatie door gegeven.

Mata Hari’s leven is vaak verfilmd. In die films zijn de meeste feiten ernstig verdraaid.

In het Fries Museum in Leeuwarden is een permanente tentoonstelling over Mata Hari ingericht.

Het bronzen beeld in Leeuwarden is gemaakt door Suze Boschma-Berkhout ( 1922 – 1997 ), een Nederlandse beeldhouwster. Veel van haar beelden staan in Friesland. haar bekendste werk is echter Bartje in Assen. Het beeld van Mata Hari staat sinds 1976 op deze plek. Exact 100 jaar na haar geboorte.  In 2017 is het beeld hersteld. De flappen van de hoed waren verdwenen.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van het beeld.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.