Us Mem # 5.333 van 365

Midden op een drukke rotonde, aan de rand van het centrum van Leeuwarden, staat dit standbeeld. Met gevaar voor eigen leven ben ik de rotonde op gegaan voor een kloos-up pixel. Meer pixels ( maar dan van verder af) kunt u op www.facebook.com/eendkuhwak bekijken.

Het bronzen beeld van de koe heet Us Mem. Dat is Fries’ voor onze moeder. Us Mem is gemaakt door Gerardus Jan Adema ( 1898 – 1981), een Nederlandse beeldhouwer, schilder en tekenaar.  Van beroep was hij huisschilder.

Leden van het Fries Rundvee Stamboek (FRS) hebben de opdracht gegeven voor het maken van dit beeld.  Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de FRS is het beeld aangeboden.  De koe werd in 1954 geplaatst aan het Zuiderplein, bij het kantoor van het FRS. in Leeuwarden.  In 1990 verhuisde het beeld naar de Harlingersingel.

Us Mem is een verbeelding van de ideale Friese stamboekkoe.

De bevolking van Leeuwarden heeft het beeld Us mem genoemd.  De koe werd al in 1954 zo genoemd als tegenhanger van Us heit ( onze vader). Dat was de bijnaam van de Friese stadhouder Willem Lodewijk van Nassau-Dillenberg.  van wie sinds 1906 een standbeeld in Leeuwarden staat.  Helaas heb ik geen pixel van us Heit.

Groetjes Kuh Wak




2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.