Weekly 51

Deze week kreeg ik (we) weer een dilemma voor mijn kiezen. En een echte oplossing heb ik nog niet bedacht, maar hier ga ik ook even de tijd voor nemen.

Wij hebben altijd katten gehad en nooit klachten ontvangen. Sinds een jaar hebben we 2 jonge katten die sinds april pas naar buiten gaan. Hiervoor zijn ze altijd binnen gebleven. En ze vinden het geweldig. Ze zijn super sociaal en hebben in de buurt echt een groep katten om hen heen en werken samen, hebben het gezellig met elkaar.

Daarnaast zijn ze ook bezig met ‘territorium verdedigen’: er is een solitaire kat die zijn gebied verdedigd en hebben hierdoor soms ruzie, al is dit geen dagelijkse kost. De solitaire kat is oud en doof.

En onze katten zijn aan het ontdekken hoe ze prooien kunnen vangen. Menig vlieg en mot is gevangen en opgegeten (Jum!) Er is al een muis gevangen (Applaus!!) en 2 keer een mus (aaah zielig) en afgelopen week was onze Pippie een kikker aan het aflikken (Ieuw!).

Onze buren naast ons (aan de ene kant) zijn wat oudere mensen, zijn heel netjes, altijd leuk en lief naar de kinderen. We komen niet bij elkaar over de vloer, maar prima, fijne buren en we maken vaak een praatje over de schutting of voor het huis.

En zij willen nu dat we onze katten binnen houden omdat ze er last van hebben.  Of aan een lijntje houden in onze eigen tuin. De vogels zijn uit hun tuin vertrokken, ze hebben last van kattenpoep en zijn bezorgd over hun vissen in de vijver.  Ik heb aangegeven te zullen kijken wat ik kan doen, dingen uit te zoeken en er op terug te komen. Maar het snijdt in mijn hart. Ik hou zo van die beestjes en ze zijn zo gelukkig buiten. Maar ik vind de relatie met mijn buren ook belangrijk. Ik vind het een moeilijk dilemma.

Er zijn zoveel katten hier in de buurt en dan zouden onze aan een lijntje moeten of binnen moeten blijven? Wat oneerlijk is dat! De andere katten doen zeker niets in de tuin van de buren. Wat een onzin!

De vogels die vertrokken zijn/ dat onze katten jagers zijn: wat kan ik eraan doen: een bandje met een belletje. Vinden de katten niet leuk, maar wennen ze ook snel aan. Wil ik met alle liefde doen. Zullen ze minder prooien vangen (dus ook geen muizen, waar iedereen dan wel blij van wordt). Of de vogels er van terugkomen in de tuin. Ik weet t niet.

Poep in de tuin (lekker onderwerp): gemiddeld poept een kat 1 x per dag. Aangezien wij elke dag poep in kattenbak hebben betwijfel ik ten zeerste of dat wat in hun tuin ligt van onze katten afkomstig is. Zeker ook omdat er ook buren zijn mét een kattenluik (die kat kan s nachts altijd naar buiten, die van ons zijn altijd binnen s nachts) en zij hebben geen kattenbak in huis staan. Hun kat doet alles buiten!
Natuurlijk kan ik dit niet hard maken dat het waarschijnlijk niet van onze katten is. En kan ik niet met zekerheid zeggen dat onze katten nooit buiten poepen, maar ik denk dat hun bijdrage meevalt. Ik denk overigens wel dat onze katten soms buiten plassen.

De vijver. Dat vind ik dat zelf ook een dingetje. De buurman heeft vissen. Geen kooikarpers of zulk spul, maar gewoon vissen in een vijver. Hij is er heel zuinig op. Reigers uit de buurt visten een paar jaar terug steeds de vijver leeg. Een net vond hij niet mooi, dus het werd een duur apparaat dat reageert op beweging en dan een of andere geluid maakt wat reigers zou afschrikken. De hele buurt had last van het lawaai, onze kinderen werden er wakker van of konden er niet van slapen. We hebben er nooit over geklaagd. Als buren is het ook een beetje geven en nemen toch? Het apparaat werkte totaal niet. De reigers visten gewoon de vissen uit de vijver.
Toen kwam er een net over de vijver. En met name onze Pippie vindt de vijver interessant. Die bewegende vissen door het water hebben op hem een soort magische aantrekkingskracht. De buurman heeft nu stenen op de randen van het net gelegd, want de kat kroop eronder door. En wanneer hij dan in het water zou vallen, dan zal hij verdrinken. En dat wil ik natuurlijk zeker niet!! En de buurman ook niet, maar hij wil ook geen stenen op het net.

En mijn gedachten vliegen nog alle kanten op.

Katten aan een lijntje: geen oplossing: ze raken in de knoop, het kan maar een kort lijntje zijn anders gaan ze over de schutting en hangen ze zichzelf op en wat als de solitaire kat hen opzoekt (doet hij) voor een vechtpartijtje..

Binnenhouden: kan ik mijn katten echt niet aandoen. Ze vinden het zo fijn buiten, het zorgt voor zoveel gezondheid (beweging) en happiness en sociaal gebeuren.

Een katten ren: is wel veilig, maar dan zijn ze zo beperkt in hun beweging en sociale contacten

Onze tuin dmv schrikdraad zo maken dat ze er niet uitkomen: missen ze nog steeds de beweging en sociale contacten

Maar ook: die vijver….

En dan nog steeds: what about alle andere katten in de buurt??
Hoe is dit in het najaar wanneer de buren minder buiten zitten en de vissen dieper in de vijver gaan zitten? Is bij hen de frustratie dan ook minder?

Wordt vervolgd. Gouden tips zijn zeker welkom…

 

365

 • Recensie de ladder en winactie
 • Contact met iemand die een project heeft afgerond en een nieuwe is gestart
 • Contact met iemand die workshops geeft

En Verder

 • De stad in geweest met manlief en kids
 • Verjaardag gehad: heel gezellig
 • Rommeldagje met traktatie voor de jongste maken en bloemen en cadeautjes voor juffen/ meesters inpakken etc.
 • Thuis werken
 • Evaluatiegesprek in Amsterdam, fijn en positief
 • Manlief buikgriep
 • Werken in Amsterdam incl. sportieve activiteiten, BBQ en beachvolleybal, samen met collega terug naar huis
 • Eerste vakantiedag van de meisjes: bezig met jeugdland samen met buuf, andere buuf gaat nu ook met ons meedoen: FIJN!
 • Nieuwe vaatwasser wordt gebracht (de huidige is stuk): past niet, grrr
 • Housewarming bij dinnetje, met mn dinnetjes
 • Op bezoek bij M&M, onze jongste heeft gereden op de pony van 1 van hun kinderen, helemaal blij en meisjes varen in een bootje.
 • Bij buren gezellig een avondje in de tuin gezeten. Wat een lieve mensen zijn dat toch!
 • Vandaag een mega rustig dagje1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.