Sint Anthoniuskathedraal in Breda # 5.352 van 365

Ik hoor u denken, is dit een kathedraal? Ja dit is een kathedraal. De definitie van kathedraal is namelijk dat een kathedraal een  kerk is waar een bisschop in zetelt. Hij zit in een zetel naast het priesterkoor. En dat is de ruimte voor in de kerk waar het altaar staat. Soms zit er een hek tussen de stoelen waar het “gewone” volk zit en waar het priesterkoor begint.

De Soint Anthoniuskathedraal is vernoemd naar Sint Anthonius. Dat was een minderbroeder uit Portugal. Later is hij naar Padua (Italië) gegaan en daar overleden. Na zijn dood werd hij heilig verklaard, Hij is de beschermheilige van verloren voorwerpen, vrouwen en kinderen, armen, bakkers, mijnwerkers, het huwelijk, reizigers en verliefden en patroon tegen schipbreuk, de pest en koorts.

De kerk is een waterstaatskerk. Zo langzamerhand begin ik die te herkennen. De watertsaatskerken werden op kostyen van de staat gebouwd en om het zo goedkoop mogelijk te hoduen werden ze sober uitgevoerd.  De meeste waterstaatskerken zijn voor de katholieken gebouwd. Zij raakten immers hun kerken kwijt na de reformatie. Toen het katholiek geloof weer “mocht”, moesten er nieuwe kerken komen.

Deze kerk in Breda is ontworpen door Pieter Huijsers ( 1781 – 1848), een Nederlandse architect uit Breda.

De kerk is in 1836 en 1838 gebouwd. van 1853 tot 1876 was de kerk een kathedraal. Daarna kwam er een andere en grotere kathedraal in Breda. Deze werd uiteindelijk gesloopt en vanaf 2001 is deze kerk weer kathedraal.

Sinds 1966 is het gebouw een rijksmonument.

De kerk maakt deel uit van de parochie Breda centrum. De kathedraal is, bij voldoende vrijwilligers, geopend op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur.

De zondagse dienst is om 10.30 uur. Van maandag tot en met vrijdag is er om 12 uur een dienst.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van het gebouw.

Op https://quik.gopro.com/v/6Ifo6OD1uD/  kunt u in een filmpje de kerk bekijken.

Groetjes Kuh Wak

 




2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.