Chassétheater in Breda # 5.356 van 365

Het Chassétheater ligt tegen de Kloosterkazerne aan waar ik gisteren over vertelde.

Het theater is ontworpen door de architect Herman Herzberger ( 1932).  Die ken ik al van het oude Centraal Beheer gebouw in Apeldoorn. Daar zal ik een pixel van plaatsen op mijn facebook.

In Breda was al heel lang een thaeter. Toen dat te klein werd moest er iets anders komen. Maar wat?

De ambitieuze plannen met het Chassé Theater stuitten bij een deel van de Bredase bevolking op verzet. De betrokken wethouders en de schouwburgdirectie werden beschuldigd van grootheidswaanzin. Is een theater van deze omvang en allure niet buiten proportie voor een provinciestad als Breda? De gewaagde nieuwbouwplannen veroorzaakten flinke verdeeldheid. Toen de bouwkosten stegen als gevolg van ondermeer een ruimer pakket van eisen, is zelfs een aantal wethouders vertrokken. Direct na de bouw is het theater door (inter)nationale architecten en kenners de hemel in geprezen. Het is nu een van de grootste theaters van Nederland met 3 theaterzalen en 3 filmzalen.

Het Chassétheater staat tegen het Chasséveld aan, bij de pude kazerne. Dit gebied is vernoemd naar de Nederlandse generaal Baron Chassé ( 1756 – 1849). Hij is overleden in Breda. Generaal Chassé vocht onder andere in de Slag bij Waterloo tegen Napoleon. Van Koning willem I kreeg hij daarvoor de Militaire Willemsorde, een onderscheiding die maar heel zelden wordt uitgereikt.  Marco Kroon was tot nu toe de laatste die de onderscheiding kreeg.

Op https://www.chasse.nl/ kunt u alles lezen over de programmering in het theater.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van het Chassétheater. Helaas voor u niet van de voorkant. Dat hing vol met reclame en er liepen steeds mensen in de weg. Beide vind ik hinderlijk en omdat ik niet aan fotowinkelen doe om een pixel beter te maken, kies ik er dan meestal voor om geen pixel te maken.

Groetjes Kuh Wak




1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.