Het oude stadhuis in Breda # 5.358 van 365

Het oude stadhuis in Breda staat aan de Grote Markt in het centrum.

Na de grote stadsbrand van 1534 werd het uitgebrande stadhuis opnieuw opgebouwd. Hierbij zijn de naastgelegen woonhuizen aan het stadhuis toegevoegd. Het allegaartje van panden werd later  wel een doorn in het oog van het stadsbestuur. Bovendien vonden ze de bouwstijl ouderwets in de achttiende eeuw. Daarom werd er in 1766 een nieuwe gevel gebouwd voor her stadhuis. De stadhouderlijke architect Phillips Willem Schonck was de ontwerper. Die gevel staat er nu nog.

Het oude stadhuis wordt gebruikt als trouwlocatie en de burgermeester ontvangt er zijn gasten. Er wordt ook vergaderd.

Het nieuwe stadhuis is in gebruik als bezoeklocatie en regelcentrum voor de burgers. Denk aan zaken als paspoorten uitgeven env egunningen verlenen.

Sinds 1966 is het oude stadhuis een rijksmonument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van dit mooie gebouw.

Groetjes Jacky
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.