Grote kerk in Breda # 5.359 van 365

In het centrum van Breda staat deze grote kerk. Een andere naam voor de kerk is de Onze lieve Vrouwekerk. In een mausoleum in de kerk liggen de voorouders van ons koninklijk huis, de familie van Nassau-Dillenburg.

Op deze plek staat al sinds 1100 een kerk. Eerst van hout, maar sinds 1410 staat de stenen voorganger van deze kerk er. In de loop der jaren werd de kerk steeds groter. In 1547  was de kerk af. Daarna waren er regelmatig renovaties. De laatste was in 1998 klaar.

Na de reformatie werd de kerk protestants.

Het kerkgebouw is gratis te bezichtigen en wordt tegenwoordig voornamelijk gebruikt voor concerten, cursussen, symposia, beurzen, modeshows, schoolexcursies, tentoonstellingen en als restaurant. Er worden alleen nog maar speciale kerkdiensten gehouden. Denk daarbij aan zomerkerkdiensten, de kerst, maar ook aan trouwen en rouwen.

Vanwege de grootte van de kerk en omdat ik er ook binnen ben geweest, verwijs ik u naar www.facebook.com/eendkuhwak voor meer pixels van deze mooie kerk.

De toren van de kerk is 97 meter hoog. Soms is het mogelijk om de toren te beklimmen. Toen ik er was kon dat niet.

Sinds 1966 is de kerk een rijksmonument.  De kerk staat ook in de top 100 van de rijksdienst voor de monumentenzorg. Hierdoor krijgt het gebouw extra bescherming.

Op http://www.grotekerkbreda.nl/ is alles te lezen over de kerk.

Groetjes Kuh Wak

 




0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.