Kasteel van Coevorden # 6.7 van 365

Coevorden is vroeger erg belangrijk geweest doordat het aan een kruising van doorgaande wegen stond en de omgeving van die wegen vooral uit moeras bestond. Door de ligging van Coevorden werd het een welvarend stadje. Met een kasteel dus. De heren van het kasteel konden tol heffen aan elke reiziger die de 2 belangrijke wegen over moesten.

Het kasteel is omstreeks 1025 gebouwd. Toen had het de vorm van een mottekasteel. Dat is een houten gebouw op een aarden heuvel. Vaak was er een gracht omheen of alleen een stenen muur.

Het kasteel van Coevorden is regelmatig van eigenaar verwisseld. Vaak ging dat gepaard met veel geweld, plunderingen en beschadigingen aan het kasteel. Het kasteel is dan ook meerdere maken herbouwd. In 1522 kreeg het kasteel de vorm die het nu nog heeft. Het huidige kasteel is ontstaan tijdens de restauratie tussen 1967 en 1972. In 2010 is er nog een grote restauratie geweest.

Een deel van het kasteel is sinds 1965 een rijksmonument.

Het kasteel staat afgebeeld op de vlag van de provincie Drenthe, Het kasteel in Coevorden is dan ook het enige kasteel in de provincie.

In het Canadese Vancouver ( weet u het nog? Die naam is afgeleid van Coevorden) staat een iets kleinere replica van het kasteel.

Het kasteel is tegenwoordig in gebruik als hotel. Zie http://www.kasteelcoevorden.nl/ voor alle informatie over het hotel.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van het kasteel. Tot mijn grote vreugde stonden er ook een paar kanonnen bij het kasteel.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.