Watertoren in Coevorden # 6.11 van 365

Buiten het centrum van Coevorden kwam ik deze watertoren tegen.

De watertoren is ontworpen door de architect Hazeu ( 1849 – 1926). Hij maakte vooral watertorens en villa’s. De meeste daarvans taan in het noorden en oosten van ons land.

De toren is in 1914 gebouwd en heeft een hoogte van 32,20 meter en een waterreservoir van 150 m³. Op het dak van de toren staat een windwijzer. De toren staat op een deel van de oude stadswallen van Coevorden.

Sinds 1994 is de watertoren een rijksmonument.

In 2004 is de toren grondig gerestaureerd.  De Waterleidingmaatschappij Drenthe ( WMD)  is eigenaar van de toren. WMD investeert in het onderhoud van industrieel watererfgoed, zodat iedereen er nog lang van kan genieten én om het verhaal van de zorg voor betrouwbaar drinkwater niet verloren te laten. Watertorens zijn het symbool van een voorziening die een grote vooruitgang voor de gezondheid betekende.

In Nederland zijn vanaf 1856 zo’n 260 watertorens gebouwd. Daarvan zijn er zo’n 170 bewaard gebleven. Steeds meer watertorens verliezen, net als de toren in Coevorden, hun oorspronkelijke functie. Ze hebben vaak alleen toekomst als ze een nieuwe economische bestemming krijgen.  Die bestemming is voor de toren in Coevorden lastig te vinden. De toren is heel smal en klein van binnen. Niet geschikt voor bewoning of bijvoorbeeld horeca.

Die 170 watertorens die nog over zijn stemmen mij overigens toch nog vrolijk. Ik heb nog een boel watertorens te gaan voor mijn verzameling compleet is.

In 2008 is de watertoren uit Coevorden afgebeeld op een postzegelvelletje van “Mooi Nederland Coevorden”.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van de toren.

Groetjes Kuh Wak




2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.