Verzetsmonument in Coevorden # 6.13 van 365

Zo’n beetje elk dorp of elke stad heeft er wel 1, een monument voor verzetsstrijders en andere slachtoffer van de 2e wereldoorlog. Het is momenteel 2018 en de 2e wereldoorlog is al 72 jaar geleden opgehouden. Toch blijf ik het belangrijk vinden om aandacht te geven aan dit soort monumenten in ons straatbeeld. Opdat wij nooit vergeten en dat er hopelijk ooit een moment komt dat er geen oorlog meer is in de wereld.

Het verzetsmonument in Coevorden staat in het generaal van Heutszpark vlakbij het station van Coevorden. De watertoren waar ik een paar dagen geleden over vertelde staat ook in dat park.

Het monument is gemaakt door Bas Galis ( 1890 – 1981), een Nederlandse beeldhouwer, schilder en edelsmid.  Het beeld bestaat uit een bakstenen muur met daarin een natuurstenen reliëf.  Op dat reliéf staat een geboeide (verzets)man voor een vuurpeleton. Aan weerskanten van de man zijn 2 plaquettes gemaakt. Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik pixels van die delen van het monument.

Het verzetsmonument is in 1949 onthuld. De nationale dodenherdenking op 4 mei in Coevorden vindt rond dit beeld plaats.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.