Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam # 6.17 van 365

Begraafplaatsen zijn behalve begraafplaatsen ook hele rustige wandelgebieden met veel mooie bomen en als je geluk hebt een grote rijkdom aan vogels, eekhoorns, konijnen en andere dieren.  De Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam is ruim 30 hectare groot en erg mooi. Het begint al bij het toegangshek. Dat is een ontwerp van A.W. Weissman uit 1892 bestaat uit vier rechthoekige pijlers met sierlijk gesmede hekken. Sinds 2004 is het een rijksmonument.

Op www.facebook.com./eendkuhwak plaats ik nog meer pixels. van de begraafplaats. Het staat er vol met rijksmonumenten. Niet alleen gebouwen ook veel graven zijn rijksmonument. Vanwege de privacy heb ik geen leesbare grafzerken gepixeld. behalve dan die van generaal van Heutsz. Daar heb ik een tijdje geleden over verteld.

De begraafplaats is geopend in 1984 en het verving in die tijd de oude Oosterbegraafplaats uit 1866. Die begraafplaats was al snel te klein en er was daar geen ruimte voor uitbreiding. In de ( toen nog zelfstandige) gemeente Watergraafsmeer was wel ruimte. De gemeente kocht 16 hectare grond.  De Nederlandse  tuin- en landschapsarchitect Leonard Springer ( 1855 – 1940) ontwierp de begraafplaats. Dankzij hem kwamen er veel bomen op de begraafplaats en veel mooie zichtlijnen.  In 1891 mocht hij op de plek van de oude Oosterbegraafplaats het Oosterpark ontwerpen. Daar ga ik later voor u heen.

In 1904 en 1927 werd de Nieuwe Oosterbegraafplaats uitgebreid. In 1904 door de aankoop van een naastgelegen landgoed ( 1 van de vele die zijn verdwenen in Amsterdam).

In 2003 is de hele begraafplaats rijksmonument geworden.

In 2005 werd de begraafplaats ook een arboretum, dat wil zeggen een bomentuin. Oftewel een botanische tuin van winterharde houtige gewassen. En ik kan u als bomenliefhebber vertellen dat er prachtige bomen staan. We gaan in de herfst nog wel een keer kijken als dat ons gegeven is. Want je word wel dankbaar voor het leven hoor als je op een begraafplaats rondloopt….

Sinds 2007 staat het kleine Nederlandse uitvaart museum Tot Zover op het terrein. Daar zijn we ook binnen geweest. Vooral indrukwekkend zijn de foto’s van de ontruimingen van woningen van mensen die eenzaam zijn overleden zonder familie of vrienden. De gemeente verzorgt dan de begrafenis en de ontruiming van de woning. Ook zijn er veel miniatuurrouwautootjes te zien en veel oude attributen van begrafenisondernemers. Het museum zit in de voormalige directeurs- of doodgraverswoning op De Nieuwe Oosterbegraafplaats. Dat is voor dit doel verbouwd en er is een modern stuk aangebouwd.  Op https://www.totzover.nl/ kunt u meer lezen over het museum.

Groetjes Kuh Wak




2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.