Leemansmolen in Vriezenveen # 6.18 van 365

Vriezenveen is een klein stadje in de gemeente Twenterand in Overijssel. Er wonen ongeveer 15.000 mensen.  De naam Vriezenveen werd voor het eerst aan het eind van de 14e eeuw genoemd.  De naam verwijst naar Friezen die het veen in het gebied ontgonnen.

De Leemans molen is in 1862 gebouwd in opdracht van Herman Leemans. Het is een stellingmolen. De molen is gebruikt als pelmolen. Daar wordt het kaf van het koren gescheiden.  Het kaf zijn bloemblaadjes die om de graankorrel heen zitten. Er zijn speciale molenstenen nodig voor dit werk. Ook is minimaal windkracht 5 nodig. Dat is er niet altijd. Om te voorkomen dat de molen stil zou staan, is de molen ook een korenmolen. Dan wordt het graan vermalen tot meel.

De Leemansmolen was een moderne molen. Er werd van een elektrische motor gebruik gemaakt voor het malen. Alleen in de 2e wereldooorlog werd er vanwege brandstoftekorten weer met de wind gemalen.

De molen is omstreeks 1962 volledig gerestaureerd. Daarna kwam het in 1988 stil te staan.  In 1995 is de molen aangekocht door de ‘Stichting Leemansmolen Vriezenveen’. Na een nieuwe renovatie in 1997 is de molen nu weer maalwaardig. Vrijwillige molenaars houden de molen gaande.

De molen is vrij ( maar wel op eigen risico) te bezichtigen als de deuren open staan. Wij hebben van die mogelijkheid gebruik gemaakt. Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik daar pixels van.

De molen is sinds 1971 een rijksmonument.

De doorsnede van de wieken is ruim 21 meter.

Groetjes Kuh Wak

 




2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.