Overijsselsch Kanaal # 6.19 van 365

Het Overijsselsch kanaal ben ik al vaak tegengekomen op mijn reizen. Dan toch maar een stukje en een aantal (typisch Hollandse) pixels over/van dit kanaal tussen Almelo en De Haandrik. ( dat is een kleine buurtschapo bij Coevorden). Hier mondt het kanaal uit in de Vecht.

Vroeger waren  de door de mens ( met de hand ) gegraven kanalen van levensbelang voor de industrie in een gebied. Via de kanalen konden hun produkten naar de rivieren in de omgeving worden getransporteerd en vandaar verder reizen over het hele land en nog verder.  Als er ergens een kanaal gegraven en daarna geopend werd, was dat reden voor een groot feest. Denk qua tijd aan de 1e helft van de 19e eeuw. Uiteraard waren er de gewone wegen over land, maar die waren nog niet berekend op veel verkeer.

Over de kanalen moesten uiteraard bruggen komen. En in het kanaal werden diverse sluizen aangelegd om de hoogteverschillen tussen kanaal en rivier te overbruggen. Het graven van een kanaal leverde veel werkgelegenheid op.

Toen vrij snel na de bouw van de kanalen  de stoomtrein in opkomst kwam ( rond 1860) en er steeds meer treinrails kwamen, werden de kanalen minder waard voor veel bedrijven. Vervoer per spoor was doorgaans sneller dan per boot.

Momenteel worden de kanalen vooral voor de recreatievaart gebruikt en ze helpen bij de waterhuishouding in het gebied. Kleinere vrachtschepen kunnen het kanaal tussen Almelo en De Haandrik nog bevaren. De andere 2 Overijsselsche kanalen zijn al in de jaren 60 van de vorige eeuw gesloten voor het vrachtverkeer. Het meeste verkeer gaat nu over het Twentekanaal. Dat ligt tussen Zutphen ( de IJssel) en Enschede. Het Twentekanaal is korter qua kilometers en een stuk breder dan het Overijsselsche kanaal.

Momenteel vinden er uitgebreide herstelwerkzaamheden plaats aan het kanaal tussen Almelo en De Haandrik. Zowel de kades als de natuurlijke oevers wroden aangepakt. Eerder zijn er al miljoenen gestoken in het uitbaggeren van het kanaal. Het doel hiervan dat   binnenvaartschepen die zwaarder zijn dan 700.000 kilo ook door het kanaal kunnen varen,

Op www.facebook.com/eendkuhwak kunt u de pixels bekijken.

Groetjes Kuh Wak




1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.