De Gulden Hopsack in Den Bosch # 6.30 van 365

Laatst was ik in Den Bosch, oftewel ’s Hertogenbosch.  De winkelstraat en directe omgeving daar staan vol met mooie gebouwen. De Gulden Hopsack is er 1 van.

Het huis is in 1619 gebouwd en verving toen een houten gebouw. Toen kon er al met subsidie gebouwd worden (!). Het stadsbestuur vond stenen gebouwen veiliger dan al dat huis. Van het houten huis zijn wel de kelders bewaard gebleven.  Sinds 1619 is De Gulden Hopsack  altijd gebruikt door bierbrouwers en wijnkopers.  Om te wonen en te werken. Het is ook een tijd pakhuis geweest en aan het eind van de 18e eeuw was er een kleine synagoge in het gebouw.

De naam van het gbeouw verwijst naar de hop die nodig is voor eht brouwen van bier. Dat werd aangeleverd in zakken.  Vroeger had het pand een gevelsteen met zo’n hopzak erop. De gevelsteen is inmiddels vrijwel weggesleten.  De waterput van de oude brouwerij is er nog wel.

Het pand vormt met de gevel 1 geheel met 2 naastgelegen panden. Die panden zijn een gemeentelijk monument.

In de jaren 20 van de vorige eeuw is de Gulden Hopsack  gerestaureerd.

Vanaf 1965 is het een rijksmonument.

Na een restauratie is  is het pand en de naast gelegen panden  in gebruik geweest als hoofdkantoor van Van Lanschot bankiers. Dat is de oudste onafhankelijke bank van Nederland. Zij bestaan al sinds de 18e eeuw.

Tot 2014 had de bankier alle 3 de panden in gebruik. Daarna is de Gulden hopsack afgestoten en zit er sinds 2016 een horecazaak in.

Op www.facebook.com/eendkuhwakplaats ik nog wat detailpixels van het gebouw en van het huidige gebouw van Van Lanschot. Zij hebben vlakbij het station van Den Bosch nog een ander gebouw. Dat ga ik in de toekomst nog pixelen voor u.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.