Janus en Bet # 6.31 van 365

In het centrum van Den Bosch, aan de Visstraat, staat dit bronzen beeld.

Zuster Jesualda Kwanten ( 1901 – 2001) heeft het beeld gemaakt. Zij was behalve non ook beeldhouwster, tekenares en etster.  Ze is haar carriëre begonnen als tekenlerares. Zuster Kwanten was lid van de orde van de Zusters van de Liefde.  De zusters zetten zich in voor het onderwijs, zieken- en bejaardenzorg, pastorale zorg en maatschappelijk werk. Dit werk werd ook verricht in missiegebieden. Tegenwoordig zetten ze zich in voor parochiewerk, pastorale zorg, terminale zorg en zorg voor gedetineerden en vluchtelingen.

Janus en Bet zijn 2 fictieve figuren. Elke weeek ( tussen 1957 en 1972) schreef schrijver Henk Teulings in dialekt een verhaal waarin twee personen, Janus en Bet, aan het ouwebetten/owehoeren waren, en zo het Bossche leven vanuit hun standpunt bekeken. Het beeld is door liefhebbers van deze verhalen geschonken aan de stad Den Bosch ter nagedachtenis aan Henk Teulings. Henk is in 1972 overleden.

Het beeld is in 1974 geplaatst. Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog een detailpixel van het beeld.

Goretjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.