Dieske in Den Bosch # 6.33 van 365

Wist u dat Nederland ook een manneke Pis heeft? Hij heet Dieske en ik kwam hem tegen op een beschut pleintje in Den Bosch.  Dat plein heet Herman Moerkerkplein. Dat plein is vernoemd naar een beroemde Bossche tekenaar.  Het plein ligt aan de Binnendieze.  Wij hebben een rondvaart gemaakt over de Binnendieze. Mocht u in Den Bosch zijn dan raden wij  u aan om ook zo’n boottocht te maken. Erg leuk!

De Binnendieze is een stelsel van waterwegen die door Den Bosch lopen. Deels zichtbaar en deels “verstopt” onder bebouwing. Vroeger liep de Dieze buiten de ommuring van Den Bosch. De stad groeide echter en er werden nieuwe woningen ed gebouwd buiten de Dieze. Daar kwam een nieuwe stadsmuur omheen. Na een poosje werd Den Bosch weer te klein en werden er woningen gebouwd over de Dieze heen. Zo ontstond de Binnendieze. Al vroeg werden ook kunstmatige lopen gegraven tussen de natuurlijke waterstromen. Zo ontstonden de stadsgrachten van Den Bosch. Er kwam  een waar doolhof van ongeveer twaalf kilometer lengte, waarvan nu nog bijna een derde resteert. De totale lengte is nu 3630 meter, waarvan 1290 meter overkluisd is ( daar zijn gebouwen over het water  heen gebouwd). Bij bouwprojecten in de oude stad worden regelmatig in vergetelheid geraakte vertakkingen herontdekt.

De Binnendieze werd vroeger ook gebruikt als riool. Op een dag in de 15e eeuw stond er een jongetje te plassen in het water en hij ontdekte toen dat indringers de stad binnen wilden vallen. Hij kon de bestuurders van de stad waarschuwen en zo konden indringers verjaagd worden.

Dat jongetje is vereerd met het beeld waar ik mee op de pixel ben gegaan. De bronzen beeldengroep is in 1991 – 1992 gemaakt door het kunstenaarsechtpaar  Bremers. Het jongetje Dieske zit op een zuil, naast de zuil staan een jongeman met een luit, een jonge vrouw die aan een bloem in haar hand ruikt en aan de andere kant van de fontein een nar. Daar sta ik mee op deze pixel. ik vond het bijzonder dat een andere eend de nar ook leuk vond.

Dieske is nu een fonteintje. De andere personages verwijzen naar een tekening uit de 15e eeuw. Daar staan ze samen met Dieske op. Waarom is onduidelijk. Mogelijk was er een feest ter ere van Dieske?

Op de pixel bij dit verhaal staat slechts een deel van het totale beeld. Meer pixels plaats ik op www.facebook.com/eendkuhwak . Dan doe ik er ook wat pixels van de Binnendieze bij.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.