Stadhuis van Den Bosch # 6.34 van 365

Den Bosch heeft een mooi oud stadhuis. Zoals het hoort staat het aan het marktplein, midden tussen de winkelstraten.

Het stadhuis van Den Bosch is gebouwd in de 2e helft van de 14e eeuw. De architect was Jan Derkennis. Hij was ook betrokken bij de bouw van de beroemde St Janskathedraal in Den Bosch. Daar plaats ik wat pixels van op www.facebook.com/eendkuhwak. Een paar jaar geleden heb ik er al een verhaal over geschreven.

In 1463 brandde een deel van het stadhuis voor een groot deel af, waarna het verbouwd moest worden. Deze verbouwing was in 1533 afgerond. Daarna volgden nog veel verbouwingen aan het stadhuis.

In de toren hangt een klokkenspel van 14 klokken met een bereik van 3 octaven. Onder de toren zit het ruiterspel, die bestaat uit vier ridders in harnas die met lansen ten strijde trekken en worden vergezeld door een tweetal trompetters te paard, draait strijdlustig rond bij het hele en halve uur. Daar plaats ik ook een pixel van op mijn facebookpagina. Het stadhuis is tijdens rondleigingen te bezoeken. ook wordt het nog gebruikt als trouwlocatie. De algemene burgerlijke ( administartieve) zaken gebeuren niet in dit gebouw. Daar is een nieuw stadskantoor voor gebouwd.

De gevel van het stadhuis is van natuursteen.

Het stadhuis is sinds 1965 een rijksmonument.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.