Knillispoort in Den Bosch # 6.35 van 365

Vlakbij het kunstwerk van Dieske staat deze mooie poort. Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik er meer pixels van.

De poort en de omliggende huizen zijn gebouwd in 1916 in opdracht van de handelaar Cooijmans die pakhuizen wilden hebben voor zijn waar. Er kwamen ook woonhuizen en een garage. Het geheel is ontworpen door de architect van Kempen. Later zijn er wat dingen veranderd aan de panden. Het  meest ingrijpende is de verbouwing van een deel van de voormalige garage tot voetgangersdoorgang. Dat gebeurde in 1969. Het blok is later nog  deels gerestaureerd en aan de achterzijde gewit.

Sinds 2001 is het geheel een rijksmonument.

In de Knillispoort zit momenteel de Knillisstichting. Zij organiseert alleen of samen met anderen diverse activiteiten. En dan vooral met startende groepen en/of groepen met weinig budget ruimte bieden. De ruimte is ook te huren voor bijeenkomsten  op cultureel, politiek en maatschappelijk gebied.

Knillis heeft ook te maken met carnaval. Tijdens carnaval heet Den Bosch Oeteldonk. De stichter van Oeteldonk is boer Knillis. Elk jaar met carnaval staat er een opblaasbaar beeld van boer Knillis op het marktplein in Den Bosch.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.