Sint Janskerk in Gouda # 6.57 van 365

In het centrum van Gouda staat deze grote kerk. Helaas voor mij staat de kerk volledig ingebouwd door huizen en bedrijfspanden. Het was daardoor onmogelijk om een goede pixel van de kerk te maken. U zult het moeten doen met alle brokjes die ik gepixeld heb en die ik zal plaatsen op www.facebook.com/eendkuhwak .

De Sint Janskerk is vernoemd naar Johannes de Doper. Die naam kent u vast wel. Hij was een leraar van Jezus en heeft Jezus ook gedoopt. Johannes de Doper is ook de beschermheilige van Breda.

De kerk wordt ook wel grote kerk genoemd. Het is namelijk de langste kerk van Nederland. Het meet 123 m. De kerk is grotendeels gebouwd in de 15e en 16e eeuw.  De geschiedenis van de kerk gaat echter terug tot 1278.

De beeldenstorm heeft de Sint Janskerk niet getroffen. Het stadsbestuur van Gouda was op handen van de Spanjaarden. Hierdoor konden de kostbaarheden uit de kerk in veiligheid worden gebracht. Dat was niet voor niks, want later werd ook de Sint Jan leeggeroofd.  Het stadsbestuur sloot daarop de kerk en die sluiting duurde tot 1573. Toen werd het katholieke geloof verboden en werd de kerk aan de gereformeerden gegeven.  Daarna volgden wat verbouwingen.

Wat de kerk bijzonder maakte waren de vele gevelwoningen die tegen de kerk werden gebouwd. De meeste zijn inmiddels gesloopt, maar ik heb er 1 voor u gepixeld. Naast het zakkendragershuisje bevond zich ooit een ingang tot de kerk die het ‘kraamvrouwenportaal” werd genoemd. Vermoedelijk is deze ingang genoemd naar de vrouwen die hier in kramen hun koopwaar aan de man probeerden te brengen. Een andere verklaring voor deze naam zou zijn, dat deze ingang gebruikt moest worden door vrouwen die na de geboorte van hun kind weer voor de eerste maal ter kerke gingen.

Bijzondere muurhuizen waren de zogenaamde ‘knekelhuisjes’, waar de beenderen (knekels) van de geruimde graven werden opgeslagen. Van tijd tot tijd werden ook deze knekelhuisjes leeggeruimd en werden de beenderen overgebracht naar het pestkerkhof.

In de 2e wereldoorlog heeft de kerk een aantal keren onderdak geboden aan zowel militairen als burgers die gevlucht waren uit Rotterdam en omgeving.

Sinds 1966 is de kerk een rijksmonument. Het staat ook in de top 100 van de rijksdienst voor de monumentenzorg. Hierdoor krijgt het gebouw extra geld voor het onderhoud.

De kerk is nog steeds in gebruik. De wekelijkse diensten zijn op zondag om 10.00 uur en om 17.00 uur. Op https://sintjansgemeente.nl/ kunt u meer lezen over de kerkgemeente.

Op de andere weekdagen is de kerk te bezichtigen. De kerk is een officieel museum. De kerk is ook te huur voor allerlei evenementen. Beide activiteiten diene uiteraard om geld te krijgen voor het onderhoud van het gebouw. Op http://www.sintjan.com/ kunt u hier alles over lezen.

Op https://www.youtube.com/watch?v=fM-gT2SW47s is het interieur van de kerk te zien. Ik moet er ook maar een keer naar binnen.

Groetjes Kuh Wak

 
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.