Gheraert Leeu in Breda # 6.68 van 365

In de tuin bij het Willem Vroesenhuis staat dit beeld van de drukker en uitgever Gheraert Leeu ( 1447 – 1492).

Voor 1445 werden er al boeken uitgegeven. Maar elke kopie moest met de hand overgeschreven worden. Dat kostte tijd en het verklaard ook waarom er zo weinig boeken uit die tijd zijn overgebleven. De meeste boeken werden maar een paar keer overgeschreven. Alleen de heel belangrijke boeken haalden de 100 stuks. Met de komst van de boekdrukkunst konden boeken op een snellere manier worden gemaakt en ook konden er makkelijker meerdere boeken gemaakt worden. Van de belangrijkste boeken werden er soms wel duizend gedrukt. Zo kon er veel kennis ( en meningen) worden verspreidt onder een groot publiek. Niet dan iedereen kon lezen, maar voorgelezen worden was al wel een optie.

Gheraert Leeu had de 1e drukkerij van Gouda. Eerst met blokdrukken. 1 pagina werd daarvoor uitgesneden in een blok hout. Het blok hout sleet snel tijdens het drukken en het kon niet hergebruikt worden. Daarna kwam het drukpersen emt losse letters die konden worden hergebruikt. Met zo’n drukpers staan Gheraert en ik op de pixel.

Het 1e boek van uitgeverij Leeu kwam uit in 1477. Hij maakte vooral religieuze en didactische boeken. Maar ook pamfletten met “wat te doen tijdens de pest? ” en reisdagboeken.  12 van deze oude boeken zijn bewaard gebleven en liggen in de Goudse stadslibrije.

Het beeld van Gheraert Leeu is in 1976 gemaakt door Roel Bendijk ( 1937), een Nederlandse beeldhouwer.

Over het WillemVroesenhuis vertel ik u morgen meer.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog een pixel van het beeld van Gheraert Leeu.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.