Willem Vroesenhuis in Gouda # 6.69 van 365

Eergisteren beloofde ik u al een verhaal over dit huis.

Het Willem Vroesenhuis is een zogenaamd oudemannenhuis. Het staat in het centrum van Gouda en er hoort ook een tuin/klein openbaar parkje bij.

Willem Vroesen (Gouda, 1478-1561) besloot in 1555 om zijn huis en erf beschikbaar te stellen voor opvang van oude arme mannen in de stad Gouda. Willem Vroesen behoorde tot de groep rijke  burgers van de stad, die belangrijke functies vervulden. Al in 1537 stelde Willem Vroesen en zijn vrouw Machtelt Voppendochter een veel geld beschikbaar om daarvan in de winter brood uit te delen aan de armen.

Pas in 1977 verliet de laatste oudemannenhuisbewoner  het huis. Daarna volgde een periode van onzekerheid, Sloop dreigde, maar na veel protest van de Goudse bevolking volgde er een restauratie van het huis en de tuin. Nu bestaat het complex uit 13 woningen en 5 wooneenheden rond een schilderachtige binnenplaats. De binnenplaats heb ik niet bezocht helaas. Het is gesloten op zondag en toen was ik er.

Sinds 1966 is het geheel een rijksmonument,

Op https://www.vroesenplein.nl/ kunt u alles lezen over wonen in het huis.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.