Erasmus in Gouda # 6.70 van 365

In de tuin bij het Willem Vroesenhuis staat dit beeld van Desiderius Erasmus.  Erasmus was de 2e zoon van een priester van de Sint Janskerk in Gouda. Daardoor groeide Erasmus op in Gouda.  De kerk staat vlakbij het park waar het beeld staat.  Ik heb er afgelopen zondag een verhaal over geschreven.

Erasmus leefde rond 1500 en was een priester, theoloog, filosoof, schrijver en humanist.

Achter het beeld gaat een bizar verhaal schuil. Het beeld is gemaakt om geplaatst te worden in Djakarta. Die plaatsing kon niet doorgaan toen de staat Indonesië werd uitgeroepen. Het beeld werd teruggestuurd naar Nederland en kwam in het depot van het Rijksmuseum terecht. Eind jaren 60 van de vorige eeuw werd het beeld geschonken aan een museum in Paramaribo, waar het na enkele jaren uit de museumtuin werd ontvreemd. De Goudse museumdirecteur Jan Schouten vond de buste van Erasmus  terug als vogelverschrikker in de rijstvelden………..

Dankzij de Stichting Culturele Samenwerking tussen Nederland Suriname en de Nederlandse Antillen kwam de buste terug naar Nederland in de stad van de jeugd van Erasmus, Gouda. Aanvankelijk kreeg de buste een plek in de Goudse museumtuin. Vanaf 27 oktober 2009 prijkt het beeld in de Willem Vroesentuin achter de Sint Janskerk.

Het bronzen beeld is gemaakt door Hildo Krop ( 1884 – 1970), een Nederlandse beeldhouwer en ontwerper. Veel van zijn ontwerpen zijn te zien in Amsterdam. Hij ontwierp naast beelden ook smeedwerk, meubels, keramiek en glaskunst.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.