Museum Gouda # 6.71 van 365

Midden in het centrum van Gouda staat het Museum Gouda. Het is lastig te pixelen, omdat het tussen allemaal andere gebouwen staat, er kleine straatjes zijn en er veel mensen op het plein voor het museum waren. Ik houd niet van mensen op mijn pixels.

Het museum is gevestigd in het voormalige Sint Catharinagasthuis en in de bijbehorende kapel. De gebouwen stammen uit het begin van de 16e eeuw. Er zijn daarna verschillende verbouwingen en restauraties geweest. in 1665 ontwierp architect Pieter Post de gevel die nu nog steeds bestaat. Pieter Post heeft veel gewerkt voor stadsbesturen door heel Nederland.

De geschiedenis van het gasthuis gaat terug tot de 13e eeuw. Tot 1910 heeft er in het gebouw een ziekenhuis gezeten. Daarna kreeg het ziekenhuis nieuwbouw, In het oude gebouw kwam nu huisvesting voor arme bejaarden. De ziekenhuiskapel heeft ook diverse functies gehad. Het is ten tijde van de reformatie een voorradschuur geweest. Daarna werd het een particuliere kerk ( losstaand van het ziekenhuis dus). Toen de laatste kerkgemeenschap de kerk verliet kwam het gebouw in handen van de gemeente Gouda. Die besloot om het stadsarchief in het gebouw te vestigen. Ook oude (kunst)boeken werden er bewaard en later tentoongesteld. Bij een grote restuaratie in 1979 en 1980 werd de kapel weer in de oude staat teruggebracht. Ook werd er een verbinding gemaakt met het oude gasthuis.

In 1947 kwam het museum Gouda in het ziekenhuisgebouw.  Het Museum Gouda zelf is al in 1874 opgericht. De functie en geschiedenis van het Gasthuis zijn terug te vinden in verschillende  museumzalen: de Chirurgijnsgildekamer, de kamer waar de chirurgen v, ergaderden een compleet apothekersinterieur en in de kelder van de Gasthuiskapel is een verzameling straf- en martelwerktuigen te zien. Deze werden vroeger op het stadhuis van Gouda gebruikt om straffen van burgers te voltrekken. Er is ook een cel voor psychiatrische patiënten in die kelder te zien.

Op https://www.museumgouda.nl/nl is alles te lezen over het museum.

Sinds 1966 is het gebouw een rijksmonument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik ook wat pixels van de binnenkant van het museum en van de toegangspoort.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.