Molen ’t Slot in Gouda # 6.75 van 365

In Gouda hebben vroeger 20 molens gestaan. Nu staan er nog 4. Molen ’t Slot is er daar 1 van.

De molen is in 1833 gebouwd. Het is in gebruik geweest als korenmolen.  De molen is van het type stellingmolen. Dat wil zeggen dat er op hoogte een looppad om de molen heen is gebouwd. De stelling van deze molen ligt op 9 meter hoogte. Vanaf de stelling zijn de wieken te bedienen. De doorsnede van de wieken is ruim 26 meter. Naast de molen staat het huis van de molenaar.

Sinds 1962 is de gemeente Gouda eigenaar van de molen. Van 2003 tot 2005 is ’t Slot gerestaureerd. Nu is de molen (helaas) alleen op afspraak te bezichtigen.

In 1966 is de molen een rijksmonument geworden.

Molen ’t Slot  is een bijzondere molen. Op de pixel kunt u zien dat de molen is gebouwd op een restant van een toren van het kasteel van de heren van Blois. Dat kasteel is gebouwd in 1361 aan de haven van Gouda. Een zeer strategische plek. Zowel voor een eventuele oorlog als op belastinggebied voor de eigenaar van het kasteel.

Het kasteel is in 1577 gesloopt. Toen was de tachtigjarige oorlog  aan de gang. het was een roerige tijd. Er zijn niet veel afbeeldingen van het kasteel bewaard gebleven. Wel bekend is dat het kasteel 6 of 7 torens heeft gehad. Daarom heet de molen ook ’t Slot ( het kasteel). Verder staan er nu wat woningen op de fundamenten van het kasteel. Een ander deel is openbaar park geworden.  Een deel van de stadsmuur en een aantal keldergewelven zijn behouden gebleven.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de molen.

Groetjes Kuh Wak




2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.